<script async src=»//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js»></script>
<!— Adaptive 2 —>
<ins class=»adsbygoogle»
style=»display:block»
data-ad-client=»ca-pub-7926911561628506″
data-ad-slot=»6660904674″
data-ad-format=»auto»></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

6 причин не відмовляти собі у каві

Кава — це єдиний в природі продукт, в якому міститься понад 120 корисних для нашого здоров’я речовин, вітамінів, мінералів і цінних мікроелементів.

І тільки протягом 180 днів після обжарювання кави зберігає свої унікальні властивості. Тому, купуючи зерна або мелену каву, обов’язково шукайте на упаковці дату виготовлення. Зберігати каву слід у щільно закритій жерстяній або скляній банці в холодильнику — так ви зможете довше зберегти його неповторний аромат.

 

Чим же корисна кава?

Почнемо з самого відомого.

Кофеїн —  всім відомий алкалоїд, що тонізує центральну нервову систему і стимулюють роботу серця. Один недосипу і ворог гіпертоніків.

Стимулююча дія кофеїну призводить до підвищення розумової та фізичної працездатності, зменшення втоми і сонливості. Одного тільки запаху кави достатньо, щоб прокинутися, — до такого висновку прийшла група вчених з Південної Кореї, Німеччини та Японії.

Крім того, кофеїн загострює сприйнятливість наших органів почуттів. Не дарма каву зараховують до потужних афродизіаків. Однак великі дози можуть призвести до підвищення артеріального тиску і навіть до виснаження нервових клітин.

До речі, кофеїн міститься не тільки в каві, але також в чорному і зеленому чаї, шоколаді і мате.

 

пить кофе

 

ТРИГОНЕЛІН
Покращує вуглеводний обмін, має судинорозширювальну дію.
КИСЛОТИ
Яблучна, лимонна, оцтова, кавова, піровиноградна кислоти у складі кави посилюють виділення шлункового соку і прискорюють процеси травлення.

Пантеноловая кислота зміцнює стінки судин, хлорогенна і нікотинова — протистоять мікроорганізмів, включаючи стрептокок роду Streptococcus mutans, який є головною причиною карієсу.

Ось чому чашка еспрессо буде не тільки смачною, але і дуже корисним завершенням щільної трапези. До того ж чашки несолодкого еспрессо, як у відомій рекламі, всього 2 ккал!

 

ПОЛІФЕНОЛИ
Знамениті борці за нашу молодість і красу. Поліфеноли — це антиоксиданти, які борються з вільними радикалами в організмі людини, тим самим глобально сповільнюючи процеси старіння.

До речі, кава в 4 рази  більше поліфенолів, ніж у чаї.

 

АНТИГІСТАМІННІ РЕЧОВИНИ
Допомагають організму протистояти алергії.

 

МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ
У каві містяться фосфати, сульфати, кальцій, магній, натрій, калій, залізо, а також вітаміни життєво необхідні для здоров’я людини: В1, В2, В3, В6, В12, Р. При цьому вітамін В3 знижує рівень шкідливого холестерину.