<script async src=»//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js»></script>
<!— Adaptive 2 —>
<ins class=»adsbygoogle»
style=»display:block»
data-ad-client=»ca-pub-7926911561628506″
data-ad-slot=»6660904674″
data-ad-format=»auto»></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Наука кави: Що відомо про самий суперечливий напій

Нещодавно міжнародна група вчених розшифрувала геном рослини кави (точніше, його другого за поширеністю виду) і опублікувала результати своїх досліджень у журналі Science. Крім того, що це просто цікаво, секвенування генома кави відкриває нові можливості для науки, в тому числі для генної модифікації. Розберемося з тим, що тепер буде з кавою, чи зможуть люди створити суперкаву і що взагалі відомо про найпопулярніший напій у світі.

 

 

 

 

Що взагалі відбулося?

ГРУПА З 64 ВЧЕНИХ РОЗШИФРУВАЛА ГЕНОМ КАВИ; оскільки до складу ДНК входять десятки тисяч генів, розшифровка займає дуже багато часу — з геномом людини, наприклад, розбиралися майже двадцять років і не розшифрували його до кінця (але це просто не дуже потрібно). Якщо говорити просто, розшифровка, тобто секвенування, геному — це визначення структури молекул ДНК і послідовності нуклеотидів всередині них.

Вчені розшифрували не просто геном рослини кави, а геном одного з його видів, Coffea canephora, також відомого як кава робуста; з нього роблять приблизно третину всіеї кави у світі. За решту відповідає в основному Coffea arabica, тобто арабіка — розшифровкою його генома зараз теж займаються.

 

Це можна використовувати?

НЕ ЗОВСІМ. РОЗШИФРОВКА ГЕНОМУ, БЕЗУМОВНО, ЦІКАВА ДЛЯ НАУКИ, але практичного сенсу в ній не так багато, як хотілося б. Секвенування генома людини, наприклад, поки не особливо вплинуло на генну терапію — хоча цього всі чекали.

Теоретично тепер можна отримати каву синтетичним шляхом, як форму життя; але це дуже складно. Зате тепер його буде набагато простіше генно модифіковані (так що противникам ГМО буде ще страшніше жити). Взагалі, розшифровка генома — поширений перший крок для генної модифікації; каву модифікували і до цього, але тепер керувати різними якостями рослини буде простіше.

Крім цього, вчені трохи краще розібралися в тому, як кава еволюціонував.

 

Суперкава

 

Кава эволюціонувала? Що?

НУ А ЯК ЖЕ — ВСІ ЖИВІ ОРГАНІЗМИ НА ПЛАНЕТІ ЕВОЛЮЦІОНУВАЛИ. Найдивніше у випадку з кавою (і почасти з чаєм, какао) — це те, що рослина в природних умовах еволюціонувала так, щоб утримувати кофеїн, найсильніший психостимулятор. На даний момент існують три гіпотези, чому це сталося: або кофеїн потрібен, щоб травоїдні не їли листя рослини (в них кофеїн концентрується не менше, ніж в зернах), або він приваблює опыляющих комах, викликаючи у них щось на зразок звикання, або заважає конкуруючим рослинам з’являтися поряд — листя з кофеїном падають на землю, кофеїн проникає в ґрунт і заважає суперникам рости.

Дослідження генома поки не дало точної відповіді, як все було, але, швидше за все, допоможе розібратися з еволюцією кави і, можливо, з’єднати всі три гіпотези (всі ці речі дійсно відбуваються); а ось що вчені точно зрозуміли про його еволюцію, так це те, що кофеїн у каві з’явився незалежно від чаю і какао — раніше вважалося, що кофеїн був в цих рослинах спочатку, тепер зрозуміло, що він паралельно розвинувся в них з часом.

Ми розшифрували геном, почали розбиратися в еволюції — здається, тепер буде можна створити суперкаву!

 

Суперкава? Коли я зможу її спробувати?

АБО, ІНАКШЕ КАЖУЧИ, ЧИ ЗМОЖЕМО МИ ТЕПЕР СТВОРЮВАТИ НЕЙМОВІРНУ ГЕНЕТИЧНО МОДИФІКОВАНУ КАВУ, з вмістом кофеїну в сто разів більше звичайного? Швидше за все. Як вже було сказано, розшифровка генома часто є першим кроком для складної генетичної модифікації — так вже було з іншими рослинами.

Чисто теоретично тепер повинна з’явитися можливість змінювати смак і аромат кави. Вчені виділили шість генів, які виробляють кислоти, які відповідають за смак і запах кави, хоча вони точно поки не розуміють, яку саме роль відіграють ці гени. Але розшифрований геном точно допоможе людям, які захочуть винайти нові типи кави.

Що ж до збільшення кількості кофеїну в каві — це можливо, але не дуже зрозуміло, навіщо це робити; в ньому його і так достатньо багато, і люди легко готують дуже міцну каву. Набагато цікавіше інше: тепер можна буде створити нормальну каву без кофеїну. Всі існуючі на даний момент техніки декофеинизированія кави (гарячою водою, вуглекислим газом і так далі) досить відчутно шкодять напою. Тепер буде можливо генетично заблокувати ту частину рослини, яка відповідає за виділення кофеїну, але залишити без зміни смак і аромат.

Насправді, як це часто буває в науці, — все здорово, але широкій публіці користь дослідження на пальцях пояснити дуже складно; зрештою, про каву ще багато не зовсім зрозуміло, наприклад, наскільки він шкідливий або корисний. Варто зауважити, що на властивості кави впливають не тільки і не стільки його гени, скільки безліч додаткових речовин, які потрапляють в зерна, наприклад, через грунт.

 

Зачекайте, але ми ж все знаємо про каву! Це шкідливий наркотик, хіба ні?

НАСПРАВДІ НІ. Про науку в цілому і, в особливості, про біологію важливо розуміти: в ній немає готових і чітко сформульованих відповідей, особливо коли справа стосується нашого організму і речовин, які ми вживаємо; ні один вчений не може сказати вам: не їжте ось цього, спите рівно стільки-то, не пийте кави і все буде в порядку. Складні системи так просто не працюють. З кавою все ще кумедніше: це найпопулярніший психоактивний наркотик (у первісному значенні цього слова — речовина, що викликає звикання) у світі, її п’ють мільйони людей щодня, і вчені постійно проводять дослідження, які доводять, що це самий прекрасний, або найжахливіший напій у світі.

 

 

Суперкава

 

ОСЬ ДЕЯКІ ПРИКЛАДИ:

МІНУС:
КАВА ПІДСИЛЮЄ ТРИВОГУ

Якщо ви схильні до депресії та тривожних станів, то кава вам краще не пити. Вважається, що кава безпосередньо впливає на нашу психіку: і якщо вам вже не по собі, ви легко стаєте тривожним і неспокійним, то від кави вам стане тільки гірше.

МІНУС:
ГОЛОВНІ БОЛІ

Одночасно з цим є дослідження, які так чи інакше пов’язують каву з головними болями: наприклад, при високому рівні споживання кави (більше 500 мл на день) головні болі частішають.

МІНУС: КАВА ВИКЛИКАЄ
ГАЛЮЦИНАЦІЇ

Ще одне незвичайне дослідження: люди, які п’ють більше 315 міліграм кофеїну в день (це близько трьох чашок), в три рази частіше за інших бачать, чують і відчувають галюцинації, наприклад, привиди.


ПЛЮС: КАВА ДОПОМАГАЄ
ПРИ ДІАБЕТІ

І ще одна хвороба, з якою вам допоможе впоратися (а то й взагалі уникнути) кава: діабет другого типу. Магній і хром, що містяться в каві, допомагають тілу використовувати інсулін, який, у свою чергу, регулює вміст цукру в крові. З іншого боку, вченим щодо кави, може, і не варто довіряти: за статистикою, з усіх професій за рівнем споживання кави вчені — на першому місці.


ПЛЮС: КАВА ОБЕРІГАЄ
ВІД КОГНІТИВНИХ РОЗЛАДІВ

Крім раку, кава знижує ризик когнітивних розладів: наприклад, деменції і в особливості хвороби Альцгеймера. В 2009 році було опубліковано ось таке дослідження: на протязі 20 років учені спостерігали за людьми, які пили каву, і прийшли до висновку, що людина, який випиває 3-4 чашки кави в день, на 65 % менше ризикує захворіти хворобою Альцгеймера, ніж чоловік, який випиває 2 чашки або менше.


ПЛЮС: КОФЕЇН ПОСИЛЮЄ
ДІЮ ЗНЕБОЛЮЮЧИХ

Навіть якщо ви не п’єте каву регулярно, кофеїн може допомогти прискорити дію знеболюючих. Його навіть іноді використовують лікарі: з кофеїном знеболювальне може лікувати головний біль на 40 % ефективніше, плюс він прискорює дію ліків. Тому комерційні знеболюючі ліки, що продаються в аптеках, нерідко містять кофеїн.


ПЛЮС: КОФЕЇН
ПОКРАЩУЄ ПАМ’ЯТЬ

Хороші новини: швидше за все, під впливом кави ви краще запам’ятовуєте дрібні деталі. До такого висновку прийшли вчені з Інституту Джонса Хопкінса, які провели такий експеримент: людям, не дуже багато п’є каву, пропонувалося подивитися на ряд зображень, а потім їх розпитували про різних дрібних деталях на цих зображеннях. Потім випробуваним давали дозу кофеїну і повторювали експеримент. Результати дослідження можна поширити не тільки на картинки, але і на пам’ять та увагу у цілому.


ПЛЮС: КАВА
НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ РАКУ

Ні, серйозно. Існує цілий ряд досліджень, які показують, що споживання кави знижує ризик захворювання на різні види раку: від раку ротової порожнини, грудей, печінки до раку простати. Зв’язок між вживанням кави і зниженням ризику не найбільш міцна, але, судячи з усього, вона все-таки існує.


МІНУС: КАВА МОЖЕ
НАШКОДИТИ ШЛУНКУ

Кава може викликати безліч проблем з травленням: оскільки кава дуже кислотна, вона може пошкодити слизову оболонку шлунка або шлунково-кишкового тракту; викликати сильні болі в животі, а якщо зовсім не пощастить, то і виразку. Натощак його краще не пити.