Цикорій: користь і шкода, кава з цикорію

Цикорій давно відомий як замінник кави. Але знову ж таки: якщо раніше його пили головним чином тому, що нормальної кави в наших магазинах не було, то зараз її п’ють з насолодою. З розділу діабетичних та дієтичних продуктів кава з цикорію перекочувала на полиці з «статусним» асортиментом.

Вибір напоїв на основі цикорію великий, а заради поліпшення і збагачення смаку виробники випускають розчинний цикорій з різними добавками — обліпихою, брусницею, чорницею, корицею, шипшиною. Є цикорій пакетований — його можна заварювати як чай, а є цикорій молотий.
Поліна Власова, більд-редактор gastronom.ru: «Я п’ю цикорій, тому що в ньому немає кофеїну. А разом з вершками і цукром за смаком він нагадує каву або какао, які я люблю, але із-за поганої переносимості кофеїну пити не можу».

 

 

Цикорій: користь і шкода, корисні властивості, рецепти, кава з цикорію

 

Олена Ільїна, керівник відділу неймінгу компанії Lexica: «Цикорій я пила раніше, тому що всі навколо говорили про користь напою. Намагалася його навіть дитині давати. Але кава з цикорію у мене не прижилась, в неї немає такого багатства смаку, як у кави, вона не бадьорить і не створює душевної атмосфери. Коли кава з цикорію стали робити з різними добавками, довіри до нього у мене поменшало і, пожертвувавши користю, я повернулася до натурального кави».

Що таке цикорій і кава з цикорію

Насамперед, кава з цикорію виготовляється з висушених коренів цикорію звичайного (не плутати з салатним цикорієм — це інший біологічний вид, і кулінарне використання зовсім інше). Цикорій — дикоросла рослина з ніжно-блакитними квітками. По своєму смаку цикорій нагадує каву, але при цьому не містить кофеїну. Тому цикорій п’ють ті, кому кава протипоказана, у кого від кави підвищується тиск.
Катерина Гурова, координатор проекту gastronom.ru: «Мені подобається смак цикорію. Пишуть що він бадьорить і допомагає при багатьох захворюваннях. Тому і п’ю, щоб знайти цю бадьорість і вилікуватися від усіх хвороб. А ще пишуть, що він містить вітаміни й мікроелементи, які показані при моєму захворюванні».

 

Цикорій: користь і шкода, корисні властивості, рецепти, кава з цикорію

 

Цикорій: користь і шкода

Рослина цикорій — джерело корисностей. Коріння цикорію містять цикорин, інулін, холін, білки, жири, пектин, вітаміни С, В1, Е, жир, камедь, ефірну олію, смолу, дубильні речовини, мінеральні солі і велику кількість мікроелементів. В якійсь мірі, і кава з цикорію можна розглядати як лікувальний напій.
Наталія Балынина, редактор розділу «Здоров’я» сайту gastronom.ru: «В цикорії міститься полісахарид інулін — на його основі виготовляють препарати комплексної дії. Серед заявлених ефектів — нормалізація кишкової мікрофлори: інулін здатний збільшувати кількість лакто — і біфідобактерій, необхідних для здорового травлення, тобто є пребіотиком. Крім того, Бади з інуліном рекомендуються як абсорбенти для курсу детоксикації організму».

 

 

Іноді говорять про шкоду цикорію. Справа в тому, що якщо вживати його без міри і кожен день — через деякий час можна отримати надмірно роздуті судини.
Крім того, не варто забувати і про час вживання цикорію. Вранці в невеликих дозах це буде тонізуючий і підбадьорливий засіб. А ввечері цикорій може допомогти заспокоїти перевозбужденную за день нервову систему.

Цикорій: як використовувати

У Європі напої з цикорію популярні давно, там подрібнений обсмажений корінь цикорію додають до кави. Дітям готують напій з цікорного кореня з додаванням молока або вершків. В Естонії готують яєчну каву і кладуть цикорій у фруктовий чай. А в Латвії готують холодний напій з цікорного кореня з додаванням меду, лимона і яблучного соку.
Цикорій корисно пити з молоком, так як він покращує засвоєння молока в чотири рази.
Однак це не все. Мелений цикорій можна додавати у випічку, особливо в кексовое тісто. Кілька чайних ложок цикорію потрібно розвести в невеликій кількості води або молока, а краще просіяти разом з борошном, або додати в масляно-яєчну суміш. Мелений цикорій додасть випічці горіховий присмак.
Маріанна Орлинкова, заст. головного редактора журналу Гастрономъ: «Коли я пила, як і всі, розчинну каву. Коли коханий чоловік казав мені: «Що ти п’єш цю погань? Давай я зварю тобі нормальну каву», — я завжди відмовлялася. Тому що «нормальну» справжну каву —  в джезві або еспресо — я хотіла в інший час. А з розчинної кави я отримувала гарячу чорну гіркоту, яка навіщось потрібна моєму організму. Я ніколи не додавала в нього ні цукру, ні молока. І от кілька років тому у нас в понтових супермаркетах з’явилися симпатичні і не дуже дорогі французькі баночки — цикорій. Красива баночка — половина справи для продажу. Я купила, спробувала. Прекрасно розчиняється напій з симпатичним ароматом — нічого спільного з кави, ну й чудово. Гарячий. Чорний. Горький. No more instant coffee any more.».

[poll id=»2″]