Кава і шоколад

Поєднання кави з шоколадом — це не тільки смачно, але і корисно. Кава володіє тонізуючою і бадьорить дією, а шоколад, завдяки вмісту в ньому ендорфінів, є потужним антидепресантом. Це не просто джерело гарного настрою — шоколад без застосування медикаментозного лікування здатна позбавити людину від досить серйозної депресії. Крім того, шоколад корисний людям, страждаючим недокрів’ям — він відмінно підвищує рівень гемоглобіну.

Тим, хто переконаний, що кава з шоколадом шкідлива для фігури, слід знати, що одна з найбільш жорстких дієт заснована на вживанні несолодкого чорної кави і натурального чорного шоколаду. Звичайно, рецепти кави з молочним шоколадом, цукром, вершками та іншими витребеньками не підійдуть для людей, які звикли рахувати калорії. Але іноді дозволено побалувати себе незвичайним напоєм навіть тим, хто мріє про сцену або подіумі.
Чи можна пити каву з шоколадом гіпертонікам, сердечникам, людям, страждаючим атеросклерозом або цукровим діабетом? З приводу кави тут обмеження загальноприйняті — небагато і нечасто. А діабетикам варто звернути увагу на дієтичний шоколад — сучасні продукти без глюкози практично не відрізняються за смаком від звичайних кондитерських виробів.

Кава та шоколад — з меню довгожителів

 

shoko

 

Не так давно американські й англійські вчені склали «меню довгожителів», куди, серед інших продуктів, увійшли кава, чай і шоколад завдяки своєму унікальному властивості відновлювати уражені клітини і продовжувати їхнє життя.

Традиція пити каву з шоколадом сходить ще до 18 століття — шанувальниками особливого рецепту під назвою «бічерін» були Ернст Хемінгуей, Пабло Пікассо. А на сьогоднішній день кава і шоколад — не тільки основа багатьох коктейлів, десертів і кондитерських виробів, але і улюблений напій кавоманів-естетів.

 

shokolad-coffee

 

Ось лише деякі з численних рецептів приготування кавових напоїв з використанням шоколаду.

  • В прогріту турку насипати мелений кави, залити холодною водою і поставити на слабкий вогонь. В іншій ємності змішати тертий шоколад з молоком, нагрівати, помішуючи, до отримання однорідної маси. Довести до кипіння, змішати з готовим кави.
  • Зварити каву. Шоколад розтопити на водяній бані і додати в гарячий напій. Можна покласти в чашку гвоздику, корицю або інші спеції, а також лимонну цедру або трохи меду. У цьому рецепті допускається використання розчинної кави, проте смак такого напою буде набагато біднішими, ніж в тому випадку, якщо ви в якості основи візьмете натуральну мелену суміш.
  • Подвійний шоколад — частина плитки кладеться на дно чашки і заливається гарячою кавою, інша частина залишається на блюдце. Оригінальний смак такого напою посилиться шматочком шоколаду, з яким ви будете пити свою каву вприкуску.
  • Гаряча кава наливається в прогріту чашку, на дні якої знаходиться щіпка кориці. Нагрівається до температури 80-90 градусів молоко навпіл з вершками. В цю ж суміш додається чайна ложка какао і готовий мікс змішується з кавою. Цукор також можна покласти при необхідності. В якості прикраси використовують збиті вершки з тертим чорним шоколадом.
  • До кави з розтопленим шоколадом можна додати ром, лікер, бальзам або коньяк, охолодити, налити в спеціальний стакан для коктейлів і пити через трубочку — це прекрасне доповнення до фруктового або здоби десерту.
  • Зварити міцний еспрессо, додати в нього трохи ванільного цукру, перемішати у великій скляній ємності. Іншу частину молока закип’ятити, додати ванільний цукор. Обидві частини змішати, у гарячому вигляді збити міксером і розлити в порційний чашки. Такий напій добре підходить до кисло-солодких фруктових десертів.

Хочете з’єднати кілька рецептів? На здоров’я! Хорошу каву якісним шоколадом зіпсувати просто неможливо!