Кава не тільки бадьорить, але і дуже смачна, а також ароматна. Багато воліють пити ъъ в чистому вигляді, без будь-яких десертів і домішок. Інші ж обов’язково доповнюють каву чим-небудь смачненьким.
Кава відмінно поєднується з безліччю продуктів, і тому знайти «пару» цього напою не так складно. Більш того, варіантів так багато, що можна постійно відкривати для себе нові поєднання смаків.
Традиційні десерти до кави
1. Випічка
Мабуть, саме з випічкою каву п’ють найчастіше. Булочки, печиво, торти — все це чудово поєднується з кавою. Обмежень практично немає: можна використовувати випічку з фруктами, вершковими кремами, сухофруктами, горіхами і т. п.
2. Шоколад
Саме шоколад відмінно доповнює смак кави. Тим, кому подобаються незвичайні смакові відчуття, можна спробувати каву з гірким шоколадом або з шоколадом з перцем. Якщо ж ви хочете трохи пом’якшити кавовий смак, відмінним варіантом стане молочний шоколад. Крім того, гарним доповненням до кави стає шоколад з додаванням фруктового джему, родзинок або горіхів.
3. Фрукти
Кава чудово поєднується з фруктами, і багато п’ють її саме так. Безумовним фаворитом є цитрусові, причому можна доповнювати каву не тільки солодкими мандаринами і апельсинами, але і кислими лимонами. Також хорошою «парою» для кави стануть виноград, персики, банани, ананаси.
4. Коричневий цукор
Кавові гурмани стверджують, що кава з коричневим кусковим цукром — це зовсім інші відчуття від напою. Кусковий цукор посилює аромат і смак напою, розкриваючи характерні для нього нотки особливо яскраво.
5. Сир
Сир виявляється прекрасним доповненням до свіжосваренної кави. Він пом’якшує її смак, змінює загальне враження від напою. Кава з сиром часто п’ють на сніданок — таке поєднання виявляється і бадьорить, і поживним.
Цей список можна продовжувати досить довго: кава виявляється воістину універсальним напоєм, і пити його можна практично з чим завгодно. Втім, надто далеко заходити в гастрономічних експериментах все ж не варто: є продукти, з якими кави категорично не поєднується. У цьому списку риба і морепродукти, овочі, м’ясо, карамель, мармелад і т. п.