Колір кави — складно про просте

Мало кому відомо, що кава має свій, офіційно зареєстрований і рекомендований до використання, колір. Ще в далекому, 1930 році, була зроблена одна з найбільш масштабних спроб класифікації кольорів та їх стандартизації — спільними зусиллями «Національного Бюро Стандартів» (National Bureau of Standards), уряду США та делегатів від різних американських торгових організацій було прийнято рішення про створення «ISCC-NBS» — Inter-Society Color Council. Система ISCC-NBS покликана забезпечити чітку описову основу (якщо хочете — базу) всіх найбільш популярних кольорів, якою могли б скористатися у всіх галузях людської діяльності. Зрозуміло, таке впорядковування кольорів та їх систематизація дозволяє уникати плутанини і необхідності кожен раз «винаходити велосипед».

надзвичайні новини

У 1939 р. перші дані по класифікації були опубліковані в журналі досліджень Національного Бюро Стандартів, і ISCC-NBS була затверджена як система, що складається з безлічі блоків у межах колірного простору, і визначається Колірною системою Манселла (Munsell color system) згідно Колометричної Книзі Кольорів (Munsell Book of Color), засновником і автором яких є професор Альберт Манселл. Згодом система ISCC-NBS була неодноразово переглянута, доповнена та скоригована відповідно до надзвичайно точним числовим значенням, отриманим з допомогою спектрофотометри чесного вимірювання.

Так от, повертаючись до питання кольору кави… В даний момент, згідно зі «Словником Назв Квітів» (The Color Names Dictionary  ISCC-NBS), каві офіційно присвоєн колір, дві його варіації та їх назви: Coffee (колір кави класичний), Café au Lait (кава з молоком або Латте) і Café Noir (чорна кава). Нижче ми представимо ці кольори з їх числовими значеннями в різних системах, і більш детально зупинимося на їхньому описі та класифікації.

Колористика кави

колір кави

 

Назви кольорів кави

Тепер трохи опису кожного кольору. Відразу попереджаємо: кольору кави, відповідно до їх назв за специфікації ISCC-NBS виведені усереднені. Що це означає? Приміром, у багатьох з нас несмажених (сирі) зерна кави асоціюються зі світлим, зеленувато-коричневим відтінком. Але, адже сортів і видів кави багато, і зерна кожного з них мають свій, характерний колір від зеленого до світло-коричневого. Всю цю гаму кольорів злили в один діапазон і просто-напросто усереднили, тобто виділили один загальний колір.

Coffee — коричневий колір кави. Цим кольором прийнято позначати сирі, несмажених кавові зерна. Перша документальна запис про Coffee як про кольорі датується 1695 р. (джерело: Maerz and Paul. A Dictionary of Color New York, 1930 McGraw-Hill Page 193; Color Sample of Coffee: Page 53 — Plate 15 Color Sample A11.), а згідно списку кольорів ISCC-NBS — див. стор C, coffee, зразок кольору #58.

Café au Lait (Latte або кава з молоком) — колір кави з молоком. Перша згадка Café au Lait як кольори, датується 1839 роком (джерело: Maerz and Paul A Dictionary of Color. New York, 1930 McGraw-Hill Page 191; Color Sample of Cafe au Lait: Page 47 — Plate 12 Color Sample A6), а згідно списку кольорів ISCC-NBS — див. стор C, cafe au lait, колір зразка №57.

Café Noir (Cafe Noir, також відомого як Black Coffee) — колір звареного чорної кави. Перша згадка Cafe Noir як кольори, датується 1928 роком (джерело: Maerz and Paul. A Dictionary of Color New York, 1930 McGraw-Hill Page 191; Color Sample of Cafe Noir: Page 39 — Plate 8 Color Sample H12), а згідно списку кольорів ISCC-NBS — див. стор C, Cafe Noir, колір зразка #81.

 

В колірному діапазоні кави

Знаючи три офіційних кольору кави, побудуємо градієнт з плавним переходом від одного кольору до іншого, і в результаті отримаємо діапазон кольорів, з якими можна працювати, не боячись вийти за рамки дозволеної «кавовості».

 

colir

 

Нікуди не дінешся — сирі кавові зерна бувають і яскраво-зеленого кольору (залежить від багатьох факторів: сорт, склад грунту, висота над р.м., і т. д.), про що, найімовірніше, в NBS не здогадуються.

 

kava-kolir