Історія походження віденської кави

Віденська кава — культурна спадщина ЮНЕСКО
Віденські кав'ярні вже давно стали візитною карткою столиці Австрії. А в жовтні 2011 року ЮНЕСКО включила кавові традиції Відня в список нематеріальної культурної спадщини людства.

Після Віденського балу і стилю Wien Dudelner, місцева кавова культура стала третьою в списку всесвітньої організації.

Легендарні кафе, як Landtmann, Diglas або Braunerhof, історія яких рахується століттями, займають унікальне місце в австрійській та світовій культурах Саме тому активісти ЮНЕСКО вирішили захищати їх стародавній дух.

 
wien-ball

Кава означає в Австрії набагато більше, ніж просто тонізуючий напій. Кава в Австрії — це ціла культура.

museum-caffee

Музей кави у Відні

З культом кави, а, отже, і кав'ярень, в Австрії пов'язано багато легенд, одна з найпопулярніших свідчить про те, що появою у Відні кав'ярень країна зобов'язана своєму патріоту Георгу Францу Кольшицкому. Він здійснював, як тепер кажуть, дипломатію між турецьким військом і захисниками Вени під час облоги міста в 1683 році.

diplomatia

Відомості про чисельність турків і про їх військовому таборі, зібрані Кольшицким, допомогли співвітчизникам звернути на втечу армію султана. У подяку за це австрійці запропонували Георгу Кольшицкому вибрати будь-які трофеї, що залишилися в спішно покинутому турками таборі. Той і вибрав…
Але поклавши руку на серце, австрійці повинні зізнатися, що популярністю найулюбленішого напою — кави, вони зобов'язані Україні. Той самий «австрійський патріот і турецький чиновник» Георг Франц Кольшицкий, був не хто інший, як козак із Самбора, що в Львівській області, Юрко Францевич Кульчицький, дійсно врятував Відень разом з Михайлевичем. Саме на Україні козаки задовго до розвитку культури кави в Західній Європі спробували турецька кава.
Тому Георг Франц Кольшицкий, якого не зацікавили красуні з гарему і вибрав собі нагороду за звільнення австрійської столиці — кілька мішків з «зеленими бобами», які жителі Відня прийняли за корм для тварин.
Легенди приписують Кольшицкому безліч відкриттів. За однією з них, незабаром, коли пристрасті після облоги вщухли Георг Франц Кольшицкий відкрив у підвалі свого будинку першу кав'ярню і назвав її «Віденський трофей». За іншою версією легенди про каву, австрійський патріот назвав першу в Центральній Європі кав'ярню «У блакитний пляшки» і відкрив її недалеко від Собору св. Стефана.
Але якщо вірити не легендами, а документами, то першу кав'ярню у Відні відкрив вірменин Иоханес (Ованес) Діодато, 17 січня 1685 року, першим отримав привілей від цісаря Леопольда I на виготовлення «турецьких напоїв: кави, чаю і шербету». Сьогодні «імператорські» кафе з їх неповторною атмосферою, з домашньою випічкою, зі свіжою пресою на столиках, з досвідченими офіціантами «за сорок», манерами, що нагадують аристократів, — візитна картка австрійської столиці.

З якою ж посуду пили каву віденці в 17-му столітті?

Достовірно відомо: як і вся Європа з блюдця! Перший європейський фарфор був "повторно" відкрито Німеччини в 1709 році. А до того, щоб ніжні пальчики придворних дам не обпікалися про мідні (срібні) чашечки, було прийнято переливати кави в товстостінні блюдця. Тому, якщо ви звернете увагу на блюдця кавових сервізів ряду європейських виробників, то вам вже не здасться дивним, що до маленькій чашечці додається незрівнянно велике і глибоке блюдце. Це традиція!

XL

За часів Марії-Терезії було вирішено повсюдно замінити каву шоколадом. Для популяризації цього напою навіть писалися кантати, шоколадний напій рекламувався на всіх кутах. Цим подіям ми зобов'язані і появи знаменитої картини Ліотара

shokoladnica

Шоколадниця

Однак кава в серцях (а точніше у шлунках) віденців не поступився першого місця шоколаду і стала всенародним напоєм.

kavva

До початку XIX століття в кав'ярнях, крім кави, подавалися чай, шоколад, мигдальне молоко, пунш, лимонад і морозиво в залежності від пори року.

viden

На відміну від XVII століття, коли кава варилася тільки з додаванням меду і молока, до початку XIX століття, віденські кав'ярні пропонували суміші різних сортів з різними комбмнациями вершків, молока та інших продуктів.

XL1

Цікава історія виникнення мікроскопічної чашки мокко, характерною тільки для Австрії. У період наполеонівської континетальной блокади вінці залишилися практично без улюблених зерен. У зв'язку з чим порція кави була зменшена до розміру наперстка, або як казали самі віденці — «горіхової шкаралупи».

mokko

З середини XIX століття до кави стало обов'язковим подавати що-небудь з солодощів. І якщо ви запропонуєте австрійцю випити віденської кави і поставите перед ним тільки чашку з напоєм, вас не зрозуміють. Кава буде «неповноцінною».

солодощі до кави

Сьогодні у Відні налічується більше 1000 традиційних кав'ярень.

Кав'ярні у Відні

Вже в 1720 році, коли відкрилися перші кав'ярні, відвідувачам пропонувалися газети, а в 1788 році засноване перше музичне кафе. Віденське кафе швидко стало центром музичної, літературної, художньої і політичної життя — і залишається таким донині. Не тільки Моцарт, Бетховен, Ланнер і Штраус любили зайти в кафе на чашечку кави — завсідниками цих місць були також Штефан Цвейг, Оскар Кокошка, Йозеф Рот і багато інших. На початку XIX століття в меню кав'ярень з'явилося не тільки каву, але і вино, а також гарячі закуски. Віденська кухня завжди славилася своєю випічкою: торти, тістечка, яблучний штрудель, віденські вафлі — тільки при одній згадці цих ласощів у сластьон течуть слинки! Всі ці ласощі пропонують у віденських кав'ярнях. vienna-coffee