Безсумнівно, кава вже давно увійшла у життя сучасної людини. Цей ароматний напій, що бадьорить зустрічає вранці, скрашує робочі перерви, допомагає не вимкнутися вночі, коли на горизонті маячить айсберг справ. У ресторанах і кафе її асортимент, мабуть, здатний потягатися навіть з різноманіттям чаю, нараховуючи з півсотні своїх варіацій. Від простої швидкорозчинної кави до елітних сортів зернової кави — вона здатна задовольнити будь-який, навіть найвимогливіший смак. Чудово поєднується з різними добавками, має десятки ароматів, вона стала обов’язковим пунктом майже будь-якого меню. Тим не менше, навіть при наявності безлічі плюсів, кава має і свої негативні риси. До них відносяться і лікарські протипоказання, не дозволяють насолоджуватися цим напоєм у великих кількостях всім і кожному, а також дієтична сторона питання. А тому доводиться з’ясовувати, скільки калорій в каві, чи є шанси знизити цей показник, вживати улюблений напій без шкоди для фігури, і з чим взагалі її допустимо поєднувати.
Скільки калорій в каву
В порівнянні з чаєм калорійність кави, звичайно, досить висока, особливо, якщо це не просто маленька кухлик міцної кави, а поєднана з цукром і вершками. І це далеко не межа гастрономічних фантазій. Але на тлі багатьох інших безалкогольних напоїв, зокрема, пакетованих соків, газованих вод, і їм подібних, вона досить легка в плані своєї калорійності. Без цукру кава розчинна ледь потягне на 4 кКал для невеликої чашечки. Натуральний варіант в зернах буде і того легше — 2 кКал. А ось для еспресо, безумовно, значення калорійності виявиться вище. Чому — варто розібратися.
В першу чергу, варто розрізняти кавові напої, розчинну і натуральну зернову каву: калорійність їх істотно відрізняється один від одного, так само як і властивості кожного. Вся суть полягає в складі: у перших крім мелених кавових зерен цілком можуть бути злакові культури, ароматизатори, смакові добавки. З найбільш звичних — сухе молоко або вершки, цукор, мелені горіхи, цикорій та інші. Вітаміни і мінерали, присутні в неї, в результаті, будуть залежати саме від складових, маючи стабільно лише якусь дозу кофеїну, впливати на серцево-судинну і нервову систему, травний тракт. Найчастіше саме кавові напої рекомендують тим, кому не дозволено натуральну каву в силу її особливостей. Але варто пам’ятати, що її «вага» значно вище, що при необмеженому користуванні все ж додає кількість калорій до добового раціону.
Розчинна кава калорійністю в 119 кКал на сто грам сухого продукту, що дорівнює приблизно сімнадцяти чайним ложкам, найбільш доступна пересічному громадянину. Крім того, що вона продається майже в будь-якому продовольчому магазині, її вартість нижча, ніж у добірнї зернової кави. А ісходник все одно залишається одним. Розчинна виготовляється з обсмажених зерен натуральної кави, ретельно подрібнених і здатних у підсумку повністю зливатися з водою, не залишаючи гущу на дні кружки. До того ж, її підбадьорливі властивості вище, ніж у зернового побратима, а запах менш виражений, як і колір, звичайно, дещо блідіше. Часто можна зустріти вже змішаний сухий розчинну каву з цукром калорійністю від 45 кКал на кухоль 250 мл Без цукру калорійність кави розчинної складе близько 17,5 кКал на той же обсяг вже готового продукту. Якщо ж купуються банки звичайної розчинної кави, не має ніяких добавок, а вже вдома вона набирає в себе вершки, підсолоджувачі та інші інгредієнти за бажанням, розраховувати калорійність кави з цукром доводиться самостійно. Для цього достатньо запам’ятати дві прості речі: в одній чайній ложці «білого пісочку» міститься близько 27 кКал, а для маленької кавової чашки в 100 мл характерно 7 кКал розчинної кави в готовому вигляді. При любові до молока або вершків доведеться враховувати третій момент: «вага» однієї столової ложки молока дорівнює 10 кКал, а вершків — від 18 до 47 кКал.
Варто відзначити, що розчинна кава використовується не тільки для заварювання напоїв, але і у випічці, стаючи прикрасою страв або інгредієнтом теіста. Абсолютно точно відомо, що як і зерновий аналог, розчинний володіє тими ж тонізуючі властивості, здатність розширювати судини і піднімати артеріальний тиск, а також підвищувати частоту серцевих скорочень. Це може грати на руку гіпотонікам, але особам з аритмією, тахікардією і гіпертензією краще утриматися від вживання цього напою.
Що стосується натуральної зернової кави, калорійність її значно вище, ніж у змеленої. Вона досягає значення 331 кКал, а у відповідності з енергетичною цінністю калорії у каву в основному йдуть в жири і вуглеводи, розподіляючись між ними майже порівну: на 39% і 36% відповідно. За своїм складом цей продукт — джерело корисних елементів, хоч і не позбавлений недоліків. Звичайно, в першу чергу необхідно відзначити кофеїн, який відповідає за те саме підбадьорливу дію, що виникає в результаті збудження кори головного мозку, активізації її роботи і нервової системи. До того ж, спостерігається тонізація судин, стимуляція серцебиття і обміну речовин, викид адреналіну в кров, виведення зайвої рідини з організму. Останні три фактори сприяють більш активному спалюванню жирів. Але, тим не менш, це ще не причина переходити на каву: значна частка кофеїну міститься в зеленому чаї, а тому вона має приблизно такі ж властивостями. Також в каві знаходиться суттєва частка білків, необхідних м’язової тканини, органічних кислот, фенольних сполук, та інших важливих елементів, включаючи вітамін РР, високий вміст калію, магнію, кальцію і фосфору. Це все робить калорійність кави не такою небезпечною, хоч і не дозволяє закрити очі на особливо важкі варіанти.
Припустимо, для латте з вершками калорійність складе від 180 до 240 кКал, а для фраппучино — цілих 220 кКал. У капучино показник не так високий і досягає лише планки в 140 кКал, а у мокка без вершків і з ними — 290 360 кКал відповідно. І адже ці значення лише для стандартних обсягів, а не збільшених порцій. Схуднути на них не вийде абсолютно точно.
Кава в раціоні тих, хто стежить за фігурою
Корисніше всього, звичайно, класична чорна кава без цукру калорійністю у 2 кКал на 100 мл маленької чашки. її достатньо для остаточного пробудження, отримання всіх корисних вітамінів і мікроелементів, а також задоволення потреби в кофеїні. Збільшувати добову дозу напою не рекомендується не тільки з міркування калорійності, оскільки цікавитися тим, скільки калорій в каві, вживаючи її без добавок, немає потреби. Підвищення дози загрожує кофеїнової залежності, негативно позначається на нервовій і серцево-судинній системах: якщо в невеликих кількостях цей напій діє позитивно, то при надмірності, на жаль, демонструє зворотну сторону медалі.
Якщо ж віддається перевага каві з цукром, калорійність її зрідка ігнорується, краще не приєднувати до неї ніяких булочок і тістечок, як це прийнято робити в кав’ярнях. При всій здібності розганяти метаболізм кава ніяк не спалить жири від кулінарних виробів, вжитих разом з кухлем гранд-латте. Зате відкластися їм допоможе з задоволенням.