Львівська кава

"За два століття повсюдного споживання, увійшовши в звичай, кава дещо втратила від початкової слави, але свої чудові якості зберігла" — львів'янин Ян Парандовский.
В кінці XVII століття у Відні була відкрита перша європейська кав'ярня: її власником був український козак родом з Львівщини Юрій Кульчицький, який зіграв історичну роль у визволенні Відня від турецького поневолення. В молодості Юрій Франц побував у турецькому полоні, де добре вивчив турецьку мову, а заодно і звичай пити каву. Любов до розпивання кави (по-українськи «кавування») набула поширення серед жителів Львова ще в XVIII столітті, коли в місті відкрилася перша кав'ярня. З тих пір і до сьогоднішнього дня місто тримає марку кавової столиці України.
Традиційна львівська кава повинна бути зварена обов'язково в « турці» (вона ж джезва, тільки з більш товстими стінками). Газ для приготування напою не годиться — потрібен розігрітий пісок, тому що тільки тоді джезва і кави прогріваються рівномірно.

 

kava-zi-lvova