Як зберігати каву
Торкаючись питання правильного зберігання кави, при якому максимально довгий час зберігалися б його смакові й ароматичні якості, слід почати з відправної точки його подорожі, тобто, з місця збору. Після того, як урожай кавових зерен зібраний, вони надходять на первинну обробку (способів існує декілька, і вони також впливають на термін зберігання кави).Минем цю стадію виробництва і зупинимося більш докладно на етапі обсмажування зерен.
Перше, про що слід знати, це те, що свіжі кавові зерна здатні зберігатися до п’яти років практично не втрачаючи якості (тут ми говоримо про несмажених зернах), але варто їх обсмажити, і всі кращі якості випаровуються за 10 днів. Пояснюється цілою купою факторів — обсмажені кавові зерна швидко вбирають навколишні запахи і вологу, окислюються, з них випаровуються кавові масла і т. д. Цілісні обсмажені зерна кави, які провели на відкритому повітрі значний час, практично повністю втрачають натуральний аромат і стають непридатними до вживання.
Найбільш ефективним (серед поширених і доступних) способом зберігання кави є вакуумна упаковка. Але такий спосіб зберігання більше підходить для компаній-виробників, експортерів і продавців, ніж для домашнього використання. У вакуумній упаковці, кава може зберігатися близько року не особливо втрачаючи в якості. З більш доступних, але менш захисних і скорочують термін зберігання — упаковка з фольги — до трьох місяців. А звична для всіх нас тара, в яку розфасовують каву в торгових точках, — паперовий пакет — збереже зерна всього на два тижні.
Як же зберігати каву вдома?
Основні вимоги, про які потрібно пам’ятати і намагатися дотримуватися — герметична упаковка, сухе місце, не допускати попадання прямих сонячних променів. Для кавових зерен, які ви тільки що принесли з магазину в паперовому пакеті (незалежно від того, наскільки красиво він оформлений і декорований лейблами), краще відразу підшукати більш надійне місце. Найкраще, що можна порекомендувати — пакети з клапаном або замком типу «зіп-лок», з яких можна видалити зайвий возух, тримаючи їх герметично закритими. Якщо таких в господарстві не має, — герметично закривається банку, яку бажано наповнювати кавовими зернами доверху, залишаючи якомога менше місця для повітря. Такі банки в даний час випускаються з різних матеріалів (скло, сталь, пластик) і різні за обсягом.
І наостанок, ще раз про головне — для кави згубні: відкрите повітря, вологість, сторонні запахи і прямі сонячні промені.