Слово «кава» бере початок від області в Ефіопії з назвою Каффа. Саме там були виявлені кавові дерева, зерна яких так дивно діяли на з'їли їх кіз, що пастухи, помічаючи різницю в поведінці тварин, теж спробували кавові зерна і відчули на собі їх бадьорить. За легендою, так було відкрито тонізуючу дію кави. Кава був відомий кочівникам, що проходять через Ефіопію, ще три тисячоліття тому. Вперше культивувати кави стали в 7 столітті на території сучасного Йемену.
Кавові зерна
Кавові зерна пробували обробляти різним способом. Зерна варили сирими, товкли і підмішували в їжу. Із свіжозібраних зерен пробували робити настоянки на воді, варили сушену білу м'якуш кавового плоду, цей напій називався гешир або кишр, так званий єменський кави. Коли ефіопи були витіснені зі своїх споконвічних земель арабами, звичка вживати каву перейшла до нових жителям цих земель. Кавові зерна, як і раніше, перемелювали сирими, змішували з жиром або іншими компонентами, робили з отриманої маси кульки і брали в дорогу як тонізуючий засіб. Це було досить цікаве страва — адже непідсмажене плоди кави містили в собі ті ж речовини, що і будь-які горіхи, але крім того ще й кофеїн. Така їжа могла і нагодувати, і підбадьорити в довгих переходах по пустелях Аравії.
Кавомолка з обсмаженими зернами кави Але всі ці ранні проби не йдуть ні в яке порівняння зі смаком обсмажених і товчених зерен. А точніше, зі смаком напою, приготованого з цього порошку. Тільки через кілька століть експериментів кавові зерна стали обсмажувати, перемелювати їх в порошок і готувати ароматний напій. Деякі джерела стверджують, що смажити кавові зерна стали в 11 столітті в Ємені. Винахідливі араби стали готувати каву, додаючи в нього імбир, корицю та інші прянощі. Вони ж першими змішали чорний кава з молоком.
Кава у Туреччині
В середині 15-го століття кава приходить до Туреччині. Цей напій настільки сподобався жителям Константинополя, що вже кілька років там же з'являється перший у світі кавовий магазин. Кава настільки поширився на Сході, що церковнослужителі, бачачи, що віруючі проводять більше часу в кав'ярнях, ніж у храмах за молитвою, прокляли цей напій іменем пророка. У Мецці В 1511 році був виданий указ, що забороняє вживання кави де б то не було і обіцяв суворе покарання того, хто посміє не послухатися. Незважаючи на сувору заборону, кави і раніше пили, і згодом церква стала ставитися до нього спокійніше. Однак, в 16 столітті поширилася в Туреччині кавоманія стала турбувати влади, які вважали, що кава розв'язує язики, і з кожної кав'ярні поширюються небажані розмови про політику. Кав'ярні були закриті, кава став поза законом, а любителів кави стратили, зашивая в мішки з-під кави і кидаючи їх у море. Під час правління султана Магомета IV придумували витончені кари для любителів кави.
Кава по-турецьки З появою мистецтва приготування напою з кавових зерен у багатьох країнах з'явилися і місця, де такий напій готують публічно. Кав'ярні поступово еволюціонували з простої хатини, де варять каву до шикарно обставлених і затишних стамбульських і дамаських кав'ярень, де крім чашечки кави можна було затишно розташуватися на циновках або диванах за приємною бесідою, грою в шахи чи карти. Перша кав'ярня в Дамаску з'явилася в 1530 році, через 2 роки в Алжирі і в 1554 році в Стамбулі. Відомо, що цю кав'ярню відкрили два сирийскихкупца, назвавши її «Коло мислителів». Існує версія, що бридж народився в надрах кав'ярень Стамбула. Кав'ярня — це місце зустрічей, де кава — привід і посередник, приємне сполучна бесіди і теплої дружньої зустрічі. У кав'ярнях вирішувалися справи, укладалися угоди і залагоджувалися розбіжності. Цей внутрішній світ кав'ярень був перенесений в Європу, і образ кав'ярні як місця зустрічей був перенесений на «кафе», де кава серед інших численних страв і раніше є приводом для зустрічі.
Кава у Росіі
В Росію кава потрапила саме з Туреччини. Про це свідчить слово турка чи джезва — посудина, в якій готується кава по-турецьки. Але, в середні століття гіркий напій не прижився на Русі. У 18 столітті він поступово з'являється серед дворян і наближених до Петра I. Саме він привіз з Європи звичку пити каву і навіть наполягав на його вживанні, вважаючи, що кава допомагає у вирішенні державних справ і підвищує жвавість розуму. Перший кавовий будинок з'явився в Росії в 1740 році, а трохи пізніше з'явилися кав'ярні і численні лавки і магазини, що торгують кавою. У Росії кілька разів виникало підвищений інтерес до кави. В черговий раз це було після 1812 року, коли стали пити каву повсюдно і вважати це заняття ознакою хорошого тону. В 1884 році, після знаменитої виставки кави, а саме бразильського стенду, на якому було представлено понад 1000 сортів кави, і де можна було побачити своїми очима процес обжарювання і навіть спробувати каву власного виготовлення, підвищився попит на каву.
Кава — теплолюбна рослина, яка росте виключно в самих жарких широтах: в екваторіальній зоні в Африці, Індії, Бразилії і Чилі, а також на Близькому Сході.. Найкращий смак напою виходить із зерен, вирощених на висоті більше 2000 м над рівнем моря. Такі високогірні плантації дають найдорожчі і елітні сорти кави. У досить прохолодних гірських районах кави зріє повільно і врожай можна зібрати тільки раз на рік, коли на рівнинних плантаціях збирають до 4-х урожаїв, і по суті кави плодоносить цілий рік. Кавові дерева в дикому стані досягають 9 метрів у висоту. Їх майже горизонтальні гілки вкриті темно-зеленим листям 30-сантиметрової довжини, які оновлюються раз на 5 років. На кавових плантаціях ростуть дерева скромного розміру, але більше плодоносні.
Кава у світі
У світі є чотири основних сорти кавових дерев, а значить і їх плодів. Це арабіка, робуста, экселия і ліберіка. Дерева арабіки досягають 5-6 метрової висоти. Плоди зріють нерівномірно протягом 6-8 місяців і збираються вручну. Саме арабіку вирощують на батьківщині кави — Ефіопії. При цьому більше половини зібраного кава — з дикорослих дерев. На сьогоднішній день в Ефіопії збирається 200-250 тисяч тонн кави в рік, з них менше половини експортується, а решта йде на внутрішні потреби країни. Самі знамениті сорти ефіопського кава — харар і джимма — незважаючи на свій не дуже привабливий зовнішній вигляд володіють вишуканим ароматом і повним букетом.
Розчинна кава
Розчинна кава з'явилася вже понад століття тому — в 1901 році. Рецепт його виробництва розробив американський хімік японського походження Саторі Като. Спочатку новий напій був неароматным і зовсім несмачним, але з часом люди почали звикати до цього «напою ледачих». Особливо добре його оцінили солдати в Першу Світову війну. Європейські солдати заварювали його прямо в окопі або на невеликих стоянках, ніж могли підняти собі настрій в довгі осінні та зимові дні. У наступні роки рецептуру розчинної кави багато разів допрацьовували, і наприкінці 30-х в Швейцарії було отримано кави прийнятної якості, який знову ж таки отримав поширення серед солдатів у Другу Світову війну. Після війни закріпилася звичка сильніше. Особливо це було помітно у американських солдатів, у яких розчинну каву входив до пайок.
В середині 20 століття новий спосіб приготування кави дав напою нове життя. Еспресо — або кави, отриманий з допомогою кавомашини — винахід італійців. Перші кавоварки були винайдені в кінці 19 століття і запантентованы в 1901 році інженером з Мілана Луїджі Беццера. Основний принцип таких машин полягає в тому, що через кавовий порошок дрібного помелу пропускається кипить вода під тиском, створюючи водяній прес. Смак такого напою дуже насичений, порції зазвичай по 30 грамів. Кофемашина міцно оселилася в кав'ярнях, кафе і невеликих закусочних, як втім і в інших місцях, включаючи приватні квартири. Приготування кави спростилося до межі при збереженні якості напою. Кава еспресо став по-справжньому демократичним напоєм. Звичайно ж, смак, аромат, щільність та інші характеристики готового напою залежать від сорту завантаження кавою, інтенсивності обжарювання, ступеня помолу та якості води, але тим не менш, приготувати каву «як у тій кав'ярні на розі» стало набагато простіше.
Готуючи каву і ласуючи цим чудовим напоєм, ніяк не можна забувати про здоров'я. Все, що ми їмо чи п'ємо, має бути в радість і на користь. Отже, кава містить кофеїн, тому слід уважно поставитися до кількості випитого кави. Будьте помірні! Люди, які зловживають кави, можуть впасти в залежність від кави, вірніше від кофеїну, і вже не зможуть провести і дня без звичної чашки, інакше їх просто замучать головний біль і млявість з сонливістю вранці. Кофеїн погано позначається на перебігу серцевих захворювань і, звичайно ж, дуже багато або дуже міцну каву рано чи пізно може підірвати навіть здорове серце. Не жартуйте з цим. Каву не можна пити натщесерце. У цьому випадку він прискорює появу гастриту або загострення старих гастритів і виразок. Бажано пити каву в кінці сніданку, нехай навіть скромного. Кава забарвлює зубну емаль, зуби стають жовтуватими. Саме по собі це не призводить до карієсу, але додає проблем. Слід ретельно чистити зуби після кожного пиття кави. Кава володіє сечогінним і проносним ефектом, пам'ятайте про це.
Користь кави
Що стосується користі кави, дослідники стверджують, що помірне вживання знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, Паркінсона, діабету 2 типу та цирозу печінки. Аромат кава збуджує апетит і підвищує сприйнятливість органів почуттів. Ось чому баночки з кавою можна побачити на полицях парфумерних магазинів.