На Гаваях кава вирощується з 1813-го року, причому саме тут фіксується найвища врожайність арабіки — на місцевих плантаціях вдається збирати до 2200 кг зерен з 1 гектара землі. Багато в чому це стає можливим завдяки тому, що клімат на Гаваях ідеальний для розведення кавових дерев — щодня після полудня на небі з’являються хмари, які захищають плантації від палючого сонця. Другим позитивним фактором стає благодатний грунт вулканічного походження: багата корисними елементами і мінералами, вона забезпечує чудові властивості місцевого властивості.
Одним з найбільш відомих сортів гавайського кави є Кона — він відомий і високо цінується у всьому світі. Вважається, що саме Кона є самим «породистим» і в той же час найдорожчим сортом кави на землі. У тому числі тому він нерідко використовується не в чистому вигляді, а в складі кавових сумішей. Це пояснюється, по-перше, високою ціною Кона, а по-друге, тим, що навіть невелика кількість зерен цього сорту здатне «збагатити» кавову суміш, дати їй чудовий смак і тонкий аромат. Сам Кона володіє тонким ароматом, який має виражений кавовий відтінок. Смак напою, що виходить із зерен цього сорту, є насиченим і в той же час гармонійним, він не має зайвих домішок і вважається зразковим.
Крім Кона на Гаваях вирощується Кауай, який вирощується в регіоні з такою ж назвою. Плантації, на яких розводиться цей сорт, розташовані порівняно невисоко — всього на 600 м над рівнем моря. Зазвичай отримувати кава високої якості на таких плантаціях не вдається, проте Кауай є приємним виключенням — ідеальний клімат і чудова грунт компенсують недолік висоти. Для цього сорту характерні солодкуватий присмак і трохи пряний аромат. Кауай володіє багатим, м’яким, але в той же час насиченим смаком, що забезпечує йому популярність далеко за межами Гавайських островів.