<script async src=»//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js»></script>
<!— Adaptive 2 —>
<ins class=»adsbygoogle»
style=»display:block»
data-ad-client=»ca-pub-7926911561628506″
data-ad-slot=»6660904674″
data-ad-format=»auto»></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>

Кава з Бразилії: жива легенда

Розповідь про каву з Бразилії варто почати з невеликого географічного екскурсу. Ця країна має величезну територію, причому кліматичні умови та характеристики ґрунту на всій її протяжності не є однорідними. Відповідно, значною мірою різняться між собою і характеристики вирощується кава, серед якого знаходяться сорти, що володіють дуже високим, так і порівняно низькою якістю.

Як відомо, Бразилія розділена на 21 штат, у 17 з яких вирощується кава. Втім, великими виробниками є лише кілька штатів, в число яких входить Парана, Сан-Паулу і Мінс-Жерайс. Саме на їх територіях вирощується 98% всього бразильського кави. Найбільшим же виробником бразильської кави є штат Сан-Паулу — тут вирощується майже половина всього поставляється країною на світовий ринок кави.

 

Як збирають каву в Бразилії

 

Кава з Сан-Паулу експортується через порт Сантос і виділяється в окремий сорт, названий на честь цього порту. Сантос вважається кращим бразильським кави, який призначений для широкого вжитку і користується заслуженим попитом в усьому світі. Важливо відзначити, що Сантос — це не окремий сорт кавових зерен, а кавова суміш, яка виготовляється досить складним шляхом. Всього до складу Сантос входить вісім кавових сортів, кожний з яких віддає все найкраще для отримання підбадьорливого, ароматного і смачного напою. У підсумку виходить м’яка кава, володіє достатньо ніжним ароматом і глибоким смаком з легкою кислинкою.

 

Візитною карткою штату Мінас-Жерайс є кава Мінас, який відправляється з портів Сантос і Ріо-де-Жанейро. Мінас — це бурбонський сорт арабського кавового дерева, який використовується переважно в кавових сумішах. У чистому вигляді Мінас не цілком придатний для заварювання через лікарського присмаку, який з’являється завдяки специфіці бразильських грунтів, насичених йодом. У сумішах зерен «аптечна» отдушка непомітна, в той час як переваги Мінаса (фортеця, насиченість кольору, приємний смак) виходять на перший план.

 

Штат Парана спеціалізується на поставках паранского кави, що експортується з порту Паранагуа. Ця різновид поступається за якістю Мінасу і Сантосу, однак, і попит на неї є досить високим. Найчастіше цей сорт використовується для виробництва розчинної кави, де всі його недоліки виявляються незначними. Крім того, паранска кава має порівняно низьку ціну, що також робить її досить затребуваной в масовому виробництві.

 

Нарешті, варто згадати про каву Ріо і Вікторія, вирощуваних в штатах Ріо-де-Жанейро і Еспіріту. З-за свого походження (плантації кавових дерев розташовуються на йодисті ґрунтах) ці сорти також мають специфічний лікарський запах. З цієї причини вони невисоко цінуються в Європі. У той же час, в ряді східних країн дані сорти виявляються дуже затребуваними. Варто зауважити, що, якщо не брати в розрахунок лікарський аромат, сорту Ріо і Вікторія просто чудові — вони володіють насиченим, яскравим кольором, глибоким, густим смаком і досить інтенсивним ароматом. Мабуть, саме за ці якості обидва сорти так цінуються у східних країнах.

 

Кава арабіка бразилія сантос

 

На закінчення варто сказати про те, що всього в Бразилії проводиться кілька десятків різновидів кави — кожен сорт виводиться шляхом складної селекції, а його характеристики багато в чому залежать від того, де саме він росте. Правда, велика частина цих сортів — технічні, вони використовуються тільки для приготування кавових сумішей. Виробництво здійснюється бразильцями строго «по науці» — у процесі створення кожної нової різновиди проводяться численні дегустації, хімічні та лабораторні аналізи, в тому числі завдяки яким бразильцям і вдається досягати таких висот у виробництві кави.