Кавоварки еспресо (компресійні кавоварки)

Історія:
Назва кавоварки еспресо» походить від es presso, що в перекладі з італійського означає «під тиском». На виставці в 1855 році в Парижі Едвардом Лоуселом де Сантаисом був представлений прототип компресійної кавоварки. Машина з допомогою пара піднімала окріп для проходження через кавові зерна. Продуктивність її була досить висока, для тих часів, — до двох тисяч чашок за годину. Але з-за складної і громіздкої конструкції швидко вийшла з ужитку.

Історія появи кави машинНовый спосіб приготування кави зацікавив багатьох винахідників. У 1901 році італієць Луїджі Беццера запатентував кавоварку для барів. Її проста і безпечна конструкція дозволила йому продати патент через два роки фірмі «Павоні», яка приступила до промислового виробництва кавоварок. Ароматний кави, приготований в цій машині став дуже популярним. Прикрашена візерунками, вежа з лейблом «Павоні» стала служити прикрасою барів тих часів.

 

Принцип дії:
Кавоварка еспресо має складний механізм для нагрівання води і нагнітання тиску, який дозволяє отримати відмінну каву з багатим букетом. 
Як працюють кавоварки еспрессо — схемаИз герметичного резервуара пар або вода, нагріта до оптимальної температури 92-95º С, під тиском 15 атмосфер надходить на роздавальну групу і проходить через мелену каву. Кількість роздавальних груп відповідає кількості чашок, які можна приготувати одночасно. 
Підігрівається вода через стінки зігнутих трубок — теплообмінник, який поміщений всередину бойлера. Бойлер являє собою сталевий або мідний казан, наповнений водою, що нагрівається електричними теплоэлементами до 115-120 º С. Для запобігання кипіння тиск в посудині підвищують на підлогу-атмосфери. Вода в бойлері не йде на приготування кави, але може використовуватися для підігріву чашок або збивання молока. Для підтримки постійної температури в бойлері на ньому встановлені термодатчики, керуючі нагрівальними елементами. Між резервуаром — приймачем і внутрішніми пристроями встановлено односторонній клапан, для того щоб тиск у всіх ємностях залишалася постійною. 
Проходячи через мелену каву, гаряча вода насичується речовинами (до 25% кавової субстанції, замість звичайних 15-18%) та в чашку ллється чудово смачний і ароматний кави з пінкою. Одна порція готується 20-30 секунд.

 

Відмінності і види:

1. Кавоварки залежно від походження тиску бувають двох видів:

  • Парові або Steam-Espresso (необхідне тиск досягається за рахунок нагнітання пари при кип'яченні води). Призначені такі кавоварки для домашнього використання і готують невелику кількість кави (2-4 чашки).

  • Помпові або Pump-Espresso (робочий тиск подається за допомогою спеціального насоса). Вважаються більш економічними і варять каву кращої якості, але коштують дорожче.

2. Також кавоварки еспресо поділяються на:

  • Рожковые кавоварки — мелену каву в таких кавоварках насипається в спеціальний ріжок, розрахований на приготування однієї або двох чашок еспресо. Кавовий порошок повинен бути дуже добре спресований. Утрамбовка повинна бути не занадто щільна і не занадто слабка, так як від цього залежить смак напою. При точній відповідності розмірів маточки і ріжка досягається найкращий результат. Матеріал, з якого виготовлений ріжок, впливає на смакові якості напою.  — Металевий ріжок дозволяє кави добре прогрітися і в результаті напій виходить густим з пишною піною і насиченим смаком.  — Пластмасовий ж ріжок навіть при якісному помелі зерен робить каву не таким насиченим, зі світлою крему і кислуватим смаком.

Переваги: доступна ціна, зручність в експлуатації.
Недоліки: необхідні навички по утрамбування меленої кави в ріжку.

 

  • Об'єднані кавоварки — варять каву двома способами за бажанням або крапельним способом, або еспрессо. Такі кавоварки рекомендуються для кавових гурманів і експериментаторів.

Переваги: Дві кавоварки в одній.
Недоліки: Для кожної частини кавоварки потрібен свій відхід і різний помол кави.

 

  • Автоматичні кавові машини — це повністю автоматизовані кавоварки для приготування еспресо, капучіно, латте і т. д. Для отримання чашечки кави необхідно просто натиснути на кнопку. Машина все зробить сама: помелет зерна, сформує порцію, подасть через порцію кави гарячу воду або пар в чашку, потім скине відпрацьовані залишки у внутрішній контейнер, а в кінці дня промиє себе. Від помелу зерен до готової чашки кави проходить 30-40 секунд. Кавомашини володіють додатковими функціями: регулювання кількості готуються чашок, міцності напою, об'єму води на чашку, ступеня помелу зерен, поправка режиму варіння в залежності від жорсткості води, промивка трубок подачі води. Також, в залежності від моделі, ви можете автоматично приготувати капучіно.

Переваги: 

  1. Завдяки тому, що кава мелится безпосередньо перед вживанням, напій зберігає ефірні масла і кофеїн.
  2. Найбільш зручні для використання вдома і в офісі і не вимагають ніяких навичок приготування кави.

Недоліки:

  1. Висока ціна
  2. Необхідність профілактичних, на вимогу кавоварки, чисток спеціальними засобами від накипу (декальцинація) і гідросистеми від відкладення кавових масел.

3. Кавоварки діляться в залежності від використовуваного виду кави:

  • Мелену каву

Переваги:

  1. Великий вибір кави
  2. Моделі з невисокою вартістю

Недоліки:

  1. Необхідність постійної чистки

 

  • Кава в зернах. Використовуються в еспрессо-комбайнах або комбінованих кавомашинах, кавоварках з вбудованою кавомолкою, і дозволяють використовувати як мелена, так і зернової кави. Кавові зерна засипають в кавоварку і перемелюють. Мелена кава надходить у ріжок, який необхідно дістати і утрамбувати, після чого вставити в кавоварку і почати процес приготування кави. В сучасних кавоварках цей процес автоматизований і забезпечений функцією регулювання помелу зерна. Якість помолу позначається числами, чим менше число, тим дрібніше помел. Існує два типи жорен: сталеві і керамічні. Сталеві жорна більш витривалі до механічних навантажень і більш прості в обслуговуванні. Перевага кавоварок з керамічними жорнами — менший акустичний ефект (вони працюють тихіше). Підійдуть більше для будинку або для приймалень.

Переваги: 

  1. Великий вибір кави з краще збережених ароматом і смаком.
  2. Економія місця.
  3. Простота використання.

Недоліки: 

  1. Ціна може перевищувати вартість окремо кавомолки та кавоварки.
  2. Необхідність постійної чистки.
  3. Якість напою залежить від уміння правильно утрамбувати кави.

 

  • Кава в чалдах. Чалда — мелений спресований у одноразову таблетку кави вагою 7 грамів (чітко на порцію) і поміщений в фільтрувальний папір, разом з якою викидається після приготування. Чалди призначені для приготування кави еспрессо. У чалдовой кавоварці смак напою постійний і змінюється тільки в залежності від самої кави. Існують моделі з можливістю використовувати як чалд так і меленої кави.

Переваги: 

  1. Простота використання. 
  2. Висока економія кави.
  3. Облік споживання кави.
  4. Зручність і простота чищення.

Недоліки: 

  1. Вибір кави обмежений.
  2. Неможливо регулювати міцність кави.
  3. Відносно висока собівартість порції кави.
  • Кава в капсулах. Капсульні кавоварки працюють на спеціальних пластикових капсулах, які для збереження аромату і смаку запечатується мелений утрамбований кави. У процесі приготування капсула в трьох місцях проколюється і струменем повітря перемішується її вміст. В камеру з кави подається вода. Відпрацьована капсула автоматично викидається з кавоварки, а кавова гуща накопичується в спеціальному контейнері. Чим контейнер більше, тим рідше можна його чистити.

Переваги: 

  1. Зручність і простота використання.
  2. Компактні розміри кавоварки.

Недоліки: 

  1. Висока собівартість порції кави
  2. Неможливість використання меленої кави
  3. Залежно від виробника, капсули бувають різного розміру

 

4. Кавомашини можна вбудувати в кухню Встраиваемые кавоварки вбудовуються в кухонні меблі, не порушуючи його фасад. Телескопічні направляючі дозволяють легко висувати кавоварку для очищення, засипки зерен або заливання води.

Переваги: 

  1. Висока якість.
  2. Вбудована техніка не порушує стиль кухні або офісу.

Недоліки: 

  1. Відносно висока ціна.

 

5. Холодильник з кофеваркой также існують інтегровані кавомашини, наприклад в холодильник фірми Whirpool Side by Side 20RI D4 Espresso.

При виборі кавоварки необхідно звернути увагу на: 

  1. Температуру нагрівання води в бойлері і робочий тиск (оптимально 87-95º З та 15 бар).
  2. Потужність, від неї залежить тиск кавоварки еспресо. Якщо потужність 1000 Вт, то і тиск не перевищити 4 бар. Потужність від 1000 до 1700 Вт дозволяє створити необхідний тиск 15 бар.
  3. Система капучіно. Збивати молоко в повітряну піну і готувати каву, капучіно можливо з допомогою панарелло, автоматичного капучинатора і спеціального глечика Milk Island. Панарелло — спеціальні насадки або пароотводящие трубки, які опускаються в склянку з молоком і через які під тиском нагнітається пара, за рахунок чого і виходить пінка. Процес приготування необхідно самостійно контролювати. Є найбільш практичним способом.Автоматичні капучинаторы дозволяють приготувати молочну піну без участі людини. Спеціальний глечик Milk Island з попередньо налитим молоком підключається до кавомашині і автоматично збивається в молочну піну. По чашках з кава розливається вручну. Недоліки цієї системи — неможливість проконтролювати обсяг молочної піни і відносно висока ціна.
  4. Продуктивність чашок в день. Кавомашини, які дозволяють зварити до 50 порцій в день підійдуть для будинку або офісу з невеликим штатом, а більше 50 вже називаються професійними або напівпрофесійними і підходять для барів, ресторанів, а також для офісів з великою кількістю співробітників. Некоректний вибір моделі може призвести до простою дорогою кавоварки або до частого обслуговування і швидкого зносу.
  5. Надійність, гарантію.
  6. Система програмування з дисплеєм. Допомагає задавати об'єм наповнення для трьох різних чашок, вибирати температуру подається кава, виконувати автоматичне щоденне промивання, активувати функцію помелу на наступну чашку, необхідну для безперервного приготування великої кількості кави та багато іншого.
  7. Підігрівається платформа для чашок. Професійні правила приготування еспресо свідчать: кава має наливатися в гарячу чашку. Наблизиться до мистецтва цього бариста допоможе функція підігріву чашок. 
  8. Дизайн.

Додаткові опції: піддон для збору витоків; кнопка, що дозволяє перервати процес приготування кави; подвійне сопло; індикатори: роботи, рівня води, температури кави, нагріву води; при відсутності води в кавоварці, автомат не дозволить їй включитися; приготування кави з молоком нажатим однієї кнопки і багато іншого.


Переваги: 

  1. Багатий смак, насичений аромат кави, піна горіхового кольору. 
  2. Так як перколяция (фільтрування) відбувається під тиском, рідина не встигає охолонути і її не потрібно підігрівати, втрачаючи аромат напою.

Недоліки: 

  1. У кавоварках без автоматичного відключення необхідно стежити за процесом, щоб зупинити подачу кави в потрібний момент.
  2. У недорогих моделях нерівномірний розлив у дві чашки, тому вони забезпечені скляним глечиком.
  3. Висока вартість.

Поради бариста: 

  • Для приготування еспресо використовують каву, обсмажений за спеціальною технологією, тонкого помелу.
  • Одним із показників досконалості кави еспресо є зовнішній вигляд піни (крему). Чудовою вважається піна горіхового кольору. Якщо піна швидше біла, ніж коричнева, значить кава має низьку ступінь насичення, необхідний більш тонкий помел. Якщо ж крему темніше, то або дуже дрібний помел, або доза занадто велика, або через каву минуло вже чимало води.