Гейзерні кавоварки

Історія:
Першу конструкцію гейзерній кавоварки винайшов Жак-Августин Ганді в 1827 році. Вона складалася з двох посудин, з'єднаних трубкою і розділених фільтром. Ця система з часом майже не змінилася, правда підігрів став електричним. На своїй батьківщині в Італії ця кавоварка називається: Мока Експрес або Мока Піт. У Росії ж за нею закріпилася назва гейзерна, з-за того, що процес приготування кави нагадує гейзер.

 

 

 

Відмінності та види гейзерних кавоварок
Існує два види гейзерних кавоварок:

  • Електричні
  • Без вбудованого нагріву, їх просто ставлять на плиту, як чайник.

Принцип дії:
Як працює гейзерна кофеваркаГейзерная кофеваркаработает за принципом фільтрації. Вона складається з металевого посудини для води, фільтр-відсіки для меленої кави і ємності для готової кави. Процес варіння відбувається на повільному вогні. Кипляча вода під тиском пара піднімається по трубці і, проходячи через мелену каву, заварюється і потрапляє у верхню ємність. Вода вбирає в себе набагато більше речовин з зерен кави, ніж при краплинному методі. Але так як фільтрується кипляча вода, аромат напою втрачається. Гейзерні кофеваркисоздают тиск 1,5 бар, моделі зі спеціальним клапаном до 4 бар.

При виборі кавоварки зверніть увагу на:

  1. Потужність електричної гейзерній кавоварки(450-1000 Вт). Для більшого обсягу кавоварки потрібна велика потужність.
  2. Ємність кавоварки. Гейзерні кавоварки працюють тільки при повному завантаженні, тому заздалегідь визначте обсяг кави, який Ви збираєтеся варити. Маркування кількості чашок в кавоварках італійського виробництва часто не відповідає очікуванням російських споживачів. В Італії п'ють каву дуже маленькими чашечками, тому буде доречно написане кількість чашок помножити обсяг на два.

Додаткові опції: теплоізоляційна ручка, скляна верхній відсік, автовимкнення, металевий фільтр, регулятор фортеці кави, регульований термостат, програмований цифровий таймер.
Переваги:

  1. Простота і зручність у використанні.
  2. Смак кави, приготованого в гейзерній кавоварці, виграє порівняно з напоєм, приготованим в крапельної кавоварки.
  3. Оптимальне співвідношення ціна-якість.
  4. Невеликий розмір.
  5. Гейзерную кавоварку, не потребує електроенергії можна використовувати в похідних умовах, на дачі.
  6. Можливість замість кави заварювати чай або лікарські трави.

Недоліки:

  1. Кількість готується кави залежить від розміру гейзерній кавоварки. Якщо кавоварка розрахована на 2 чашки кави, то і варити потрібно завжди по дві порції.
  2. При нечастому використанні алюмінієві кавоварки окислюються і негативно впливають на смак кави.
  3. Відсутність пінки (крему).
  4. Гейзерні кофеваркине забезпечені кавомолками, необхідно використовувати вже мелену каву.
  5. Поради бариста:
  6. Для поліпшення аромату мелють зерна кави безпосередньо перед приготуванням, використовуйте мливо до 0,6 мм. Дрібний помел може забити фільтр гейзерній кавоварки.

Reply