Краплинна модель займає друге місце після компресійної за популярністю серед електричних кавоварок.
Історія: Винахідником першої кавоварки такого типу вважається паризький архієпископ Жан-Батист де Беллуа. Нехитра конструкція, винайдена в 1800 році, включала в себе посудину для гарячої води, матерчатий фільтр і посудину для збору готового напою. Згодом з'явилася опрокидывающаяся кавоварка, яку після закипання води перевертали.
Принцип дії:
Фільтраційні (краплинні) кавоварки готують каву методом перколяції — проціджування по краплині. Кавоварка має дві ємності: для холодної води, при цьому не обов'язково використовувати холодильники lg, досить води кімнатної температури, і для готової кави. Вода, проходячи через спеціальний нагрівальний контур — тонку трубочку, перетворюється в пару, що піднімається вгору. Після конденсації утворилася вода температурою 87-98ºС повільно просочується через фільтр з меленою кавою, вбираючи смакові і ароматичний речовини. Готову каву капає в спеціальний кавник або глечик, що стоїть на підігрівачі і дозволяє кави залишатися гарячим від одного до трьох годин.
Каплеотсекатель («крапля стоп», противокапельный затвор) дозволяє налити каву в чашку, поки ще не готовий весь обсяг. При вийманні колби з кавоварки спеціальний затвор припиняє подачу готової кави. Коли кавник повертається на місце, він натискає на важіль і витікання кави поновлюється. Не варто занадто довго тримати колбу поза працює кавоварки, з-за великого обсягу накопиченого рідини може відбутися порив фільтра і кави витече назовні.
При виборі кавоварки зверніть увагу на:
1. Потужність
Якщо кавоварка не забезпечена регулюванням фортеці, то цей параметр особливо важливий. Для любителів міцного кави підійдуть моделі з низькою потужністю (750-800 Вт). В них вода повільніше нагрівається і встигає увібрати більше ароматичних речовин. Зазвичай кавоварки з невеликою потужністю мають ємність для кави об'ємом близько 0,75 л (5-6 чашок). Для приготування однакового об'єму напою, кавоварки з підвищеною потужністю вимагають більшу кількість меленої кави, ніж малопотужні.
2. Фільтр
Існує три види фільтрів для крапельних кавоварок:
- Багаторазовий фільтр з синтетичного матеріалу (нейлону). Розрахований приблизно на 60 використань.
- Найкращий фільтр для краплинної кофеваркиМногоразовый «золотий» фільтр (нейлоновий фільтр, покритий шаром нітриду титану). Служить довше нейлонових, легше миється, але вартість її вище.
- Фільтр з паперу для краплинної кофеваркиСъемные паперові фільтри вставляються в утримувач. Паперові фільтри легко замінюються, полегшуючи експлуатацію кавоварки, і дозволяють заварювати каву більш чистий і однорідний.
3. Ємкість кавника для готової кави
- Крапельна кавоварка — термосСуществуют кавники з скла, пластику і кавники-термоси.
- Деякі моделі забезпечені системою захисту аромату завдяки вузької горловини колби, унікальної конструкції носика і кришки кавника.
- Система «захист від переливання». Автоматичне відключення кавоварки при заповненні колби з кавою.
- У деяких моделях кавник зроблений з жароміцного матеріалу, тому його можна використовувати в мікрохвильовій печі.
4. Підставка з автоподогревом
- Підставка підігріває кавник, так як готову каву краще розливати в гарячий посуд, і підтримує температуру напою в оптимальному режимі від однієї до трьох годин. З цією ж метою розроблені кавники-термоси. У найпростіших моделях системи тривалого підігріву немає, плита автоподогрева відключається разом з закінченням варіння кави.
5. Зовнішній індикатор рівня води
- Існують моделі, на зовнішній індикатор яких нанесена шкала відповідності ложок кави на вибраний обсяг води.
6. Відсік для шнура
Додаткові опції: краплинні кофеваркииногда забезпечують підсвічуванням вимикача, нагрівачем з нержавіючої сталі, фільтрами для води з трьома ступенями очищення від хлору, нітратів і накипу.
Переваги:
- Простота приготування: «насипав і забув».
- Можливість приготувати велику кількість кави обраної фортеці за один раз, у залежності від місткості колби.
- Підігрівалася підставка дозволяє зберігати приготований кави гарячим.
- Невисока вартість кавоварки.
Поради бариста:
Для поліпшення аромату мелють зерна кави безпосередньо перед приготуванням, використовуйте мливо до 0,6 мм
- Компактність.