Історія:
Першу конструкцію гейзерній кавоварки винайшов Жак-Августин Ганді в 1827 році. Вона складалася з двох посудин, з'єднаних трубкою і розділених фільтром. Ця система з часом майже не змінилася, правда підігрів став електричним. На своїй батьківщині в Італії ця кавоварка називається: Мока Експрес або Мока Піт. У Росії ж за нею закріпилася назва гейзерна, з-за того, що процес приготування кави нагадує гейзер.
Відмінності та види гейзерних кавоварок
Існує два види гейзерних кавоварок:
- Електричні
- Без вбудованого нагріву, їх просто ставлять на плиту, як чайник.
Принцип дії:
Як працює гейзерна кофеваркаГейзерная кофеваркаработает за принципом фільтрації. Вона складається з металевого посудини для води, фільтр-відсіки для меленої кави і ємності для готової кави. Процес варіння відбувається на повільному вогні. Кипляча вода під тиском пара піднімається по трубці і, проходячи через мелену каву, заварюється і потрапляє у верхню ємність. Вода вбирає в себе набагато більше речовин з зерен кави, ніж при краплинному методі. Але так як фільтрується кипляча вода, аромат напою втрачається. Гейзерні кофеваркисоздают тиск 1,5 бар, моделі зі спеціальним клапаном до 4 бар.
При виборі кавоварки зверніть увагу на:
- Потужність електричної гейзерній кавоварки(450-1000 Вт). Для більшого обсягу кавоварки потрібна велика потужність.
- Ємність кавоварки. Гейзерні кавоварки працюють тільки при повному завантаженні, тому заздалегідь визначте обсяг кави, який Ви збираєтеся варити. Маркування кількості чашок в кавоварках італійського виробництва часто не відповідає очікуванням російських споживачів. В Італії п'ють каву дуже маленькими чашечками, тому буде доречно написане кількість чашок помножити обсяг на два.
Додаткові опції: теплоізоляційна ручка, скляна верхній відсік, автовимкнення, металевий фільтр, регулятор фортеці кави, регульований термостат, програмований цифровий таймер.
Переваги:
- Простота і зручність у використанні.
- Смак кави, приготованого в гейзерній кавоварці, виграє порівняно з напоєм, приготованим в крапельної кавоварки.
- Оптимальне співвідношення ціна-якість.
- Невеликий розмір.
- Гейзерную кавоварку, не потребує електроенергії можна використовувати в похідних умовах, на дачі.
- Можливість замість кави заварювати чай або лікарські трави.
Недоліки:
- Кількість готується кави залежить від розміру гейзерній кавоварки. Якщо кавоварка розрахована на 2 чашки кави, то і варити потрібно завжди по дві порції.
- При нечастому використанні алюмінієві кавоварки окислюються і негативно впливають на смак кави.
- Відсутність пінки (крему).
- Гейзерні кофеваркине забезпечені кавомолками, необхідно використовувати вже мелену каву.
- Поради бариста:
- Для поліпшення аромату мелють зерна кави безпосередньо перед приготуванням, використовуйте мливо до 0,6 мм. Дрібний помел може забити фільтр гейзерній кавоварки.