Кава лювак — це найдорожча і оригінальна кава в світі. Популярним такий напій вважається в Індонезії, а виготовляють його на островах Ява, Сулавеси і Суматра. Якщо перекласти дослівно назву ціеї кави, то вона означає кава лювака.
Лювак — це такий хижий звір, який любить поласувати стиглими кавовими ягодами. Він настільки любить ці зерна, що часто переїдає і більша частина зерен потрапляє в шлунково-кишковий тракт, практично без змін, тільки трохи обработавшись травними ферментами.
Цей же звір добре підняв економіку островів. Ще недавно місцеві жителі продавали звичайну каву, яка була не дуже хороша по якості, так що і доходи їх були невеликі. А ще цей лювак, який пожирав весю каву і його виловлювали, щоб винищити. Один плантатор додумався до інщого методу, відмивати, що пройшли через травну систему звірка, зерна. Таку каву удостоївся уваги гурманів, тому і лювак несподівано став цінуватися місцевими плантаторами.
Причина популярності
Спочатку каву лювак оцінили в Японії, але через деякий час він поширився по всьому світу, незважаючи на високу ціну (400 євро за кілограм). Деякі вважають, що кава лювак популярний через свого карамельно-шоколадного смаку, але інші вважають, що все з-за походження таких зерен.
Кава лювак — це найрідкісніший і найдорожча кава в світі. Поставляється цей напій тільки з Індонезії і є самим рідкісним і оригінальним напоєм. Чому він рідкісний? Бо щороку його збирають у світі не більше 250 кг. А своїм благородним і незвичайним смаком цей кава відомий завдяки незвичайному збору і незвичайного способу ферментації зерна. Що стосується самого звірка, то лювак є маленьким хижим тваринам, який любить тільки самі стиглі та ароматні зерна кави. До якогось часу вважали лювака шкідником, поки не зрозуміли, що на ньому можна заробляти дуже великі гроші. Кава лювака виходить карамельного відтінку, має запах шоколаду і є напоєм богів. Ціна такого напою висока не тільки тому, що кава лювак дуже смачний, але і тому, що його виробництво мізерна.
Багато починають свій ранок з чашки кави. Також більшість людей розрізняють тільки розчинна і натуральну каву. Але їх сортів існує дуже багато. Який же кавовий напій вважається найдорожчим? Звичайно ж, кава лювак. За цей кави кавомани всього світу віддають дуже великі гроші.
Де виробляють лювака
Він росте, як уже говорилося, а островах Суматра, Ява і Сулавесі. Але не зона зростання робить цей напій таким дорогим, а технології виробництва. Тільки в даному регіоні мешкає маленький хижий звір родини виверровых. Ще до недавнього часу такого звірка вважали шкідником, який знищує врожай кави і з яким боролися усіма відомими способами. Цей звір харчується кавовими зернами, і що ще гірше, вибирає найбільш стиглі і кращі зерна.
Трохи пізніше, один чоловік вирішив, що на цьому вредителе можна заробляти. Яким же чином у нього це вийшло? Він побачив, що лювак вживає набагато більше зерен, ніж може перетравити. Таким чином, не перетравленные зерна виходять через травну систему практично у цілому вигляді, тільки обробляється ензимами. Виходять з звірка ці кавові зерна природним шляхом.
Зараз вже не відомо, хто першим спробував каву лювака, але ті, хто його п'є, стверджують, що кава має дуже незвичайний і приголомшливий смак. Аромат напою після такої переробки ще більше посилюється. Із-за рясного вимивання, кава лювака менше гірчить, так як з водою вимиваються протеїни.
Хоча процес обробки зерен цілком природний, але зробити все штучним шляхом поки нікому не вийшло. Тому жителі Індонезії намагаються зібрати побільше продуктів життєдіяльності лювака, з яких готуватися найдорожчий і смачний напій.
Кава лювак — це кава, якій немає рівних як за рідкості, так і за ціною. Кілограм цих зерен дорівнює 320-400долларов. Справжня назва цієї кави «Kopi Luwak», що з індонезійського означає кави лювака. Незважаючи на походження зерен, його виробники стверджують, що кава лювак задовольняє всім стандартам якості. Від такого способу обробки кави виходить ще пахучіше і смачніше. Смакові якості напою посилюються, а ще така кава пахне шоколадом і має карамельний відтінок.
Де можна скуштувати справжній кава лювака
Якість дійсно на високому рівні.Найбільшими любителями кави лювак є японці. Саме в Японії щорічно відправляється найбільша кількість цього напою. Тільки недавно невелика партія такого кава потрапила в США, де просто розбурхала місцевих кавоманів та професіоналів кавового ринку. Спочатку все трохи підсміювалися над цим кави, і сприйняли його не всерйоз. Але потім, спробувавши один раз, зрозуміли, який це смачний і незвичайний кави.
Справжні любителі кави обов'язково хоч раз у житті чули про каву лювак. У статтях про каву це назва або навіть вид кави фігурує як самий витончений, найкраща, найдорожча кава в світі. Багато різних думок про це кава, але цілі легенди ходять про шоколадно-ванільному смак напою, який виробляється з допомогою невеликих хижих звірів, які живуть в Індонезії і харчуються кращими кавовими зернами. Кава лювак не може бути поганої якості, так як лювак вибирає тільки найкращі, ароматні, стиглі кавові зерна. Він їх їсть в такій кількості, що зерна не встигає перетравлюватися і виходять через травний тракт в цілому вигляді. А така ферментація кавових зерен лише покращує смак, підсилює аромат і прибирає гіркоту.
На острові Балі можна, якщо їхати по дорозі, зустріти напис — кава лювак, агротуризм. Як правило, біля дороги стоїть кафе, де можна скуштувати філіжанку кави, в цей же час, слухаючи розповідь про звірятко, з допомогою якого проводиться цей чудовий напій. Щоб побачити все наочно, поруч може стояти вольєр з парочкою дитинчат лювака. Оповідач, в основному, може розповісти про цих звірів на багатьох мовах, хоча мови він може зовсім не знати. Просто завчені фрази, які він повторює багато-багато разів. Бізнес побудований на тому, що турист приїхав, спробував каву, послухав історію, купив каву і поїхав. Деякі гіди навіть не обтяжують себе подробицями, вони знають, що кава все одно куплять.
Деякі туристи відмовляються пробувати каву, а тільки хочуть побачити самих звірів і процес виробництва такої кави. Господарі кафе часто дивуються таким проханням, але все-таки показують і розповідають про люваках.
На самому початку виробництва кави лювак звірі жили в лісі і приходили тільки поїсти найкращі і стиглі кавові зерна на плантації. Самі ж власники плантацій просто підбирали перероблені люваками кавові зерна і очищали їх. Тоді зерна були дуже дорогими, так як дикому люваку не накажеш де ходити і залишати оброблені в кишечнику кавові зерна. Тому люди ходили по всій плантації і шукали їх, а знайти було дуже складно. Є ще один момент — лювак з інших фруктів, кавові зерна — це останнє, що збирав звірятко, коли хотів їсти.
Як зараз виробляють кави копі лювак
У наш час кава лювак робиться на спеціальних фермах, де звірів тримали у спеціальних клітках. Селяни також заробляють на вилов цих хижих звірів. Якщо вони бачать нору, викурюють димом лювака і продають після цього його на ферму.
Ферма — це присадибна ділянка, де розташовані клітини з дорослими люваками. Вранці їх годують бананами, і вони лягають спати вдень. У цей час привозять на ферму мішки з кавовими ягодами і після сну дають їх тваринкам. У таких вже не диких умовах не зрозуміло, вибирає чи лювак самі стиглі і смачні ягоди. Звичайно ж він може залишити не з'їденими погані ягоди, але самі спілі напевно не відбирає. Тому міф про те, що лювак є тільки стиглі і найкращі кавові ягоди залишається лише казкою. Коли лювак їсть ягоди він постійно, в процесі пережовування, випльовує шкірки і господарі зобов'язані ретельно вибирати ці шкурки з лотків, що лювак їв тільки ягоди. В основному лювак з'їдає за один раз до кілограма кавових ягід. З цього кілограма виходить тільки 50 г зелених зерен. Годуванням тварин займаються три-чотири людини, які потім вибирають з лотків перероблені зерна, очищення, миють їх і сушать. А вже пізно ввечері люваков годують головною їжею — це рис з куркою.
Самі ж зерна після обробки вимивають і вручну очищають від плівки. Продають мішками зерна. Купують каву лювак європейці, які продають цей напій у себе на батьківщині за 300 доларів за кілограм.
На фермах за люваками дуже уважно дивляться. Клітини чисті і не мають стороннього запаху, їх постійно миють і чистять. В Індонезії тримати люваков будинку можна легальним шляхом. Ніяких підпільних ферм не існує, тому і існує можливість утримувати їх у чистоті і порядку. Самі ж звірята не приручаються, як собаки, на руки вони не йдуть і ніяких контактів з ними не відбувається. Кава після обробки і перед продажем також направляється в лабораторію на сертифікацію і вміст важких металів.
Що стосується урожайності, то вона буває тільки 6 місяців — з квітня до вересня. В інший час року за люваками тільки доглядають в очікуванні наступного прибуткового періоду. У самій Індонезії кілограм зелених зерен складає 77 доларів, а обсмажених — 160 доларів.
На Балі спробувати каву лювака не складе праці. Практично скрізь уздовж дороги поставлені намети, де можна скуштувати цей напій по 3 долари за чашку. У супермаркетах можна придбати цей кави, тільки по 10 доларів за 100 грам. Але чому-то він продається у відділі «вино».