Кава ліберіка

Для багатьох людей кава — це не просто напій, а цілий ритуал, з якого починається кожне ранок. Він здатний швидко підняти нас на ноги і гарненько підбадьорити, а також розслабити і скинути втому після роботи. Вже сотні років вчені і лікарі сперечаються про користь кави, але останнім часом аргументи «за» стали значно переважати. Однак варто помітити, що треба пити якісний натуральний кава і не зловживати ним.

Сортів кавових зерен дуже багато, вони діляться по ботанічному та територіальною ознаками. Найбільш відомими видами є арабіка і робуста, про них напевно знає кожен кавоман.

Історична довідка

Ліберіка є третім за значимістю сортом кави, який на сьогоднішній день не дуже поширений. Її використовують лише в деяких країнах, а саме там, де вона і росте. Експорту даний вид кави не підлягає. Більша частина врожаю йде в кондитерську промисловість і тільки зовсім невеликий відсоток — у кавову промисловість.

Незважаючи на те, що даний вид не отримав промислового значення, він має свої переваги. Ліберіку поважають за насичений аромат, завдяки якому її включають до складу елітних сумішей, відомих у всьому світі. Аромат цього виду кави сильніше і насиченішим арабіки в кілька разів.

Вперше люди дізналися про це сорті ще триста років тому, проте популярність він отримав лише в минулому столітті. Родом цей сорт з африканської держави Ліберіка, зараз він вирощується і широко застосовується в Шрі-Ланці, Індонезії, Філіппінах і деяких інших країнах. Ростуть кавові дерева від екватора на північ, але знайти їх на плантаціях не так вже просто. Лише 2% території у всьому світі призначені для вирощування кавових дерев сортів ліберіка. Цей сорт був відкритий Адамом Афцелиусом, учнем Карла Ліннея.

Переваги ліберіки

Ліберіка має відмінні зовнішні характеристики і вважається найкрасивішим кавовим деревом у всьому світі. Воно досягає в довжину 10 і більше метрів і має дуже великі красиві листя, схожі на опахало. Іноді можна зустріти дерева висотою до 18 метрів. Його ягоди мають рівну витягнуту форму і в розмірі перевищують арабіку майже в два рази. Одне кавове зерно досягає в довжину 3-4 см, а в ширину — 1-1,5 сантиметра.

Крім того, ліберіка хороша своєю невибагливістю. Ці дерева досить стійкі до несприятливих факторів, ідеально ростуть при жаркій температурі і підвищеній вологості. Ліберіка дуже стійка до різних захворювань, які часто вражають кавові дерева. Також вона не боїться ніяких комах. Єдиною небезпекою є іржастий грибок. З точки зору обробки вона дуже економна і не вимагає ніяких особливих затрат.

Все ж розведення ліберіки вважається не дуже вигідним заняттям, так як вона не може порадувати хорошим урожаєм. Також вона не може похвалитися чудовим смаком. Напій, зварений із зерен ліберіки, виходить слабким і порожнім. Саме тому в чистому вигляді ліберіку не використовують. Напій виходить недостатньо міцним, кофеїн становить від 0,7 — 2,4%.Занадто гіркий водянистий напій навряд чи припаде до душі якогось кавового гурману, навіть незважаючи на чудові якості аромату.

Хоча ліберіка не вживається в чистому вигляді, вона досить затребувана при складанні сумішей. З неї виходять розкішні бленди, родзинкою яких є незвичайний аромат ліберіки. Проте із-за різкого гіркого смаку навіть в суміші її рекомендується додавати зовсім небагато.

Завдяки використанню в кондитерській і кавовій промисловості, ліберіку продовжують широко вирощувати, хоч і не так, як арабіку або робусту.