Безсумнівно, шоколад є одним з кращих винаходів людства. Ми їмо його, коли нам сумно, весело або коли ми просто голодні. Багато хто не мислять своє життя без цього найсмачніше ласощі і, можливо, не замислювалися, що з шоколадом пов’язано багато цікавих фактів:..
Дерева какао живуть до 200 років. Але урожай бобів можна збирати лише протягом 25 років.
Перша плитка шоколаду, придатна для широкого вжитку, була зроблена на шоколадній фабриці J. S. Fry & Sons в Брістолі (Англія) в 1847 році.
У Бельгії 17 тисяч людей зайняті у виробництві шоколаду.
Один маленький шматочок шоколаду може дати людині достатньо енергії, щоб пройти 46 метрів.
Шоколад був включений в раціон харчування солдатів Другої світової війни. На смак він був «трохи краще вареної картоплі» для того, щоб солдати не з’їдали його занадто швидко.
Фахівці армії США спільно з компанією Hershey поліпшили термостійкі властивості шоколаду, зробивши його здатним витримувати вплив жаркого сонця під час операції в Кувейті «Буря в пустелі». Такі шоколадні батончики не танули при температурі 60 °C.
Перша машина для виробництва шоколаду була зроблена в Барселоні (Іспанія) в 1780 році.
Шоколад містить фенілетиламін, природну амінокислоту, яка, як вважають вчені, володіє ефектом афродізіака і навіть здатна лікувати похмілля.
Провідним світовим виробником какао-бобів поза всяких сумнівів є держава Кот-Д’івуар. Близько 37% всіх какао-бобів у світі поставляється саме звідти.
Какао існує вже протягом декількох мільйонів років і, ймовірно, є одним з найстаріших природних продуктів.
Швейцарець з`їдає 12 кг шоколаду за рік
У 2012 році Швейцарія була визнана країною з найвищим споживанням шоколаду на душу населення. Кожен швейцарець у середньому з’їв за рік близько 12 кілограм цього продукту.
Шоколад багатий антиоксидантами. Особливо це відноситься до темного шоколаду, який містить флавоноїди — антиоксиданти, що допомагають запобігти ризик розвитку серцевих захворювань.
Білий шоколад, по суті, не можна назвати шоколадом, оскільки він не містить ні какао-порошку ні тертого шоколаду.
Найцінніша плитка шоколаду в світі була зроблена компанією Cadbury 100 років тому. Її брав з собою капітан Роберт Скотт у свою першу експедицію в Антарктику. У 2001 році незаймана плитка довжиною 10 сантиметрів була продана на аукціоні Крістіс анонімному покупцеві за 687 доларів.
Для створення півкіло шоколаду потрібно близько 40 какао-бобів.
Hershey Company — найбільший і найстаріший виробник шоколадних батончиків в Північній Америці. Заснована в 1894 році Мілтоном Херші компанія виробляє 453 мільйони кілограм шоколадних виробів в рік.
Бог мудрості подарував нам какао
Ацтеки вірили, що насіння какао були даровані їм богом мудрості. Вони мали велику цінність і використовувалися в якості валюти.
Дослідження показали, що темний шоколад покращує пам’ять, концентрацію уваги, час реакції і позитивно впливає на здатність оперативно вирішувати проблеми за рахунок збільшення притоку крові до мозку. Ще темний шоколад покращує здатність розрізняти малоконтрастні зображення (наприклад, в умовах поганої погоди) і сприяє зниженню кров’яного тиску.
При створенні легендарної сцени в душі зі знаменитого фільму «Психо» Альфред Хічкок використовував шоколадний сироп «Bosco» в якості замінника крові.
Шоколад — гірка вода
Слово «шоколад», ймовірно, походить від поняття «xocolātl» з ацтекського мови науатль (що означає «гірка вода»).
Найбільша плитка шоколаду була створена британською компанією Thorntons в місті Альфретон 7 жовтня 2011 року. Плитка розміром 4 метри завдовжки і 4 метри завширшки важила 5 тонн 792,5 кілограми!
За даними нового наукового дослідження, помірне вживання шоколаду може запобігти виникненню деяких проблем, пов’язаних з вагітністю. Речовина теобромін, що міститься в шоколаді, може знизити ризик розвитку на пізніх термінах вагітності прееклампсії (підвищення артеріального тиску, що супроводжується появою білка в сечі і затримкою рідини).
Близько 40% мигдалю і 20% арахісу, які ростуть в світі, йдуть на виробництво шоколадних виробів.
Кава та шоколад — з меню довгожителів