Кавові напої відрізняються не тільки інгредієнтами і способом приготування, але і подачею. Сьогодні ми поговоримо про посуд, в якому подають різні кавові напої.
У магазинах великий вибір чашок, в тому числі і кавових. Але як вибрати потрібну?
Якщо у вас еспресо-машина, то тут все просто: вибирати особливо не доводиться, тому що є стандартні вимоги до чашках під кожен напій.
Рістретто — подають у маленькій скляній чашці без ручок або в демитас з блюдцем.
Демитас — маленька чашка з ручкою об’ємом 60-90 мл переважно білого кольору, виготовлена з товстостінного порцеляни або кераміки для того, щоб довше зберігати тепло напою.
Еспресо — подають в чашці демитас з блюдцем.
Американо — чітких обмежень немає, але найчастіше напій подають в керамічних чашках конусоподібної форми об’ємом 120-150 мл Але можна і вибрати будь-яку чашку на свій смак.
Капучино — подають в широких керамічних чашках з товстими стінками і закругленими краями або в спеціальній чашці демитас для капучино обсягом 150-180 мл
Латте — подають в широких керамічних чашках з товстими стінками і закругленими краями об’ємом 200-300 мл (класичний латте), або в айріш-келиху/бокалі (латте макіато).
Мокко — подають в широких керамічних чашках з товстими стінками і закругленими краями об’ємом 150-300 мл або у високих скляних келихах будь-якої форми.
Якщо ви використовуєте френч-прес, гейзерную кофейварку або фільтрову кавоварку для приготування кавових напоїв, то обмежень у виборі посуду майже немає.
Форма чашки також має значення
Ви можете вибрати будь-яку вподобану чашку, але треба пам’ятати, що форма чашки також має значення:
- Якщо у вас мало часу, а хочеться встигнути випити чашечку улюбленої кави, то ідеально — широка чашка. Площа поверхні у неї більше і напій швидше охолоне
- Якщо вам хочеться довше насолодитися кавовим напоєм, то рекомендуємо вузьку і високу чашку, виготовлену з міцного скла, товстостінного порцеляни або кераміки — це дозволить вашому напою залишатися гарячим довше
- Якщо у вас взагалі немає часу на чашечку кави, а дуже хочеться підбадьоритися — термос — це те, що вам потрібно. Маленькі і зручні термоси продаються у багатьох магазинах і в деяких кав’ярнях, так що його буде нескладно знайти
Для кави по-східному використовують маленьку тонкостінну порцелянову чашку на блюдце об’ємом 50-100 мл.
Чашки для кави повинні бути прогрітими
І не слід забувати ще про одне правило: чашки для кави повинні бути прогрітими і все, що стикається з кавовим напоєм повинно бути теплим. Інакше, кавовий напій може занадто швидко охолонути.