Традиції кави у світі

Кава в Індонезії

Історія цієї країни з 17 століття пов’язана з кавою. На знаменитому острові Ява, коли він ще був колонією Голландії, всі зерна зеленої кави, вирощені на ньому, доставлялися в Європу. До цього часу головним експортером був Ємен. Індонезійська кава досить швидко стала популярна в різних країнах, і тому часто цю країну називають кавовою країною.

У сучасній Індонезії одним з секторів малого бізнесу є обсмажування кави, вироблена прямо в кав’ярнях. Невеликі солом’яні хатини у великій кількості розташовані по всій країні, облаштовані так, що обсмажування відбувається прямо на очах замовника. Продаж зерен зазвичай поєднується з продажем різноманітної випічки.

 

Кава в Індонезії

 

Традиції кави в Індії

Хоча Індію відносять до країн, у яких віддають перевагу чаю, а не каві, насправді це зовсім не так. Населення півдня країни є шанувальниками кави, і вона у них є головним напоєм.

У цій країні свій спосіб приготування кави, який є унікальним. Зерна ретельно обсмажують, розмелюють і змішують з пальмовим цукром. Потім цю суміш додають у воду і ставлять на спеціальну плиту. А після того, як кава готова, до неї додають молоко і подають.

 

Традиції кави в Індії

 

Традиції кави в Єгипті

Вживання кави як традиція з’явилася в цій арабській країні ще в 13 столітті. Хоча спочатку її вживали тільки для полегшення несення нічних молитов ченцями. її забороняли пити, то дозволяли, поки, нарешті, не легалізували.

До другої світової війни більша частина населення вживала тільки міцну каву, зовсім без цукру, який називався «kahwa ain». Але минув час, і єгиптяни полюбили солодку каву «kahwa mazbouta», але європейська пристрасть до кави з молоком або вершками так і не змогла тут прижитися.

 

Традиції кави в Єгипті

 

Кава у Нідерландах

В середині 17 століття сама зразкова країна Нідерланди змогла перевершити інші європейські країни щодо розвитку економічного сектора. У ті часи вона мала дуже велику кількість колоній, які допомогли країні виділити пріоритетний напрям у розвитку. Нідерланди змогли правильно зрозуміти великий комерційний потенціал зерен кави, та налагодили його виробництво на острові Ява. Трохи пізніше країна стала головним експортером кави в країни Європи.

У сучасних Нідерландах толк в каві знає кожен житель країни. У всіх великих містах випити чашечку ароматної кави — звичайна справа. Кав’ярні тут сусідять з пабами, а знамените пиво не може замінити каву, і навіть ніколи не зможе стати конкурентом йому. Каву можна пити прямо на відкритому повітрі, на вулиці, зручно вмостившись у м’якому плетеному кріслі і насолоджуватися його незвичайним смаком і милуватися старовинними будинками, які всі є справжніми пам’ятками архітектури.

Поява кави у Німеччині

Коли в 1648 завершилася Тридцятилітня війна, яка просто спустошила землі Німеччини, саме тоді країна почала відновлюватися, хоча процес був досить повільним і важким. І деякі історики вважають, що саме в цей момент німці змогли оцінити смак і надзвичайний аромат кави. І до кінця сімнадцятого століття він став відомим не тільки дворянству, але і звичайним бюргерам.

Поступово кава стала повністю замінювати чай, який коштував набагато дешевше чайних листків, які привозилися з Китаю. Перша кав’ярня відкрилася в 1677 році одним голландцем в Гамбурзі, потім у Лейпцигу, Мюнхені та Берліні. Саме кав’ярні були місцем зустрічей чоловіків або жінок. Крім споживання кави гості грали в різні настільні ігри, особливо в карти, або ж просто слухали музику.

Кава в країнах Східної Європи

Угорці любителі кави, хоча довгий час, ще входячи до складу Австро-Угорської імперії, вони довго не могли звикнути до такого міцного напою і прийняти традицію його пиття. Будапешт, так само як і Відень відомий своїми кафе, які були засновані в 1858 році французами. А трохи пізніше було відкрито найвідоміше в Європі кафе «Нью-Йорк», інтер’єр якого був витриманий у вишуканому бароко. Красиві килими, меблі, кришталеві свічники створили неповторну атмосферу. І саме це місце стало пристановищем для поетів, художників, письменників …

Кава у Варшаві

Перша кав’ярня у Варшаві з’явилася в 1724 році. Її відкрив купець з Франції — Дюваль. Друга кав’ярня з’явилася лише в 1758 році, але вже відкрита місцевим дворянином. Більшість кав’ярень були відкриті іноземцями, і до кінця 19 століття було відкрито понад 100 кав’ярень. Однак корінним жителям Варшави було заборонено їх відвідувати.

Сьогодні важко сказати, що більше воліють поляки чай або каву. Насправді в Польщі дуже багато любителів чаю, однак, свої шанувальники і кави. Саме тут, серед всієї Європи його готують з особливою майстерністю, вловлюючи багато тонкощів. Традиційний чорний варшавський кави, занадто сильний, тому що для приготування однієї чашки береться столова ложка кави. Але так само поширений і м’який «білий» кави, який готується з додаванням вершків і називається «kawa smetanka».

Кавові традиції Британських островів

На Британських островах розташовано кілька країн, всі з яких відносяться до чайних країн. Однак у п’ятдесятих роках любов до кави значно зросла. Багато хто пов’язує це з тим, що значне поширення отримали кафе-бари, в яких подається безліч напоїв на основі кави. На Британські острови такі заклади прийшли з Італії.

Деякі стверджують, що в Британії варять дуже слабка кава, більш водянистий. Однак це не правда, англійці чудово розбираються в якості кави і воліють м’який смак. І сьогодні кава продовжує зачаровувати своїм незвичайним ароматом і смаком.

Традиційно, в Британії кава подають під час свят, оскільки майже будь-вечеря закінчується чашкою ароматної кави з великою порцією збитих вершків. До нього подають кекси, мармелад, джем. А так як Англія — це батьківщина віскі, то цей факт знайшов своє відображення і в кавових напоях. Існує безліч рецептів, основу яких становить кави з віскі. І це відіграє істотну роль, так як ароматизація кави і прянощі в культурі англійців майже втрачені, тому використовуються вкрай рідко. А ось про молоко і вершки такого не скажеш, вважаючи за краще м’які напої, повелося ще з додавання молока в чай, англійці додають його і в каві, вважаючи за краще вживати «білий» кави.

 

Кавові традиції Бельгії і Швейцарії

Дві цих чудових країни займають особливе місце в культурі європейського пиття кави. І це пояснюється тим, що швейцарці і бельгійці особливо люблять каву. Бельгійці, наприклад, щорічно беруть до 7-8 кілограм зерен кави на людину, а всього закуповується близько 40 000 тонн зерен кави щорічно. І в цій країні кавові зерна — другий за кількістю закупівель продукт.

Брюссель же славиться не тільки своїм легендарним пивом, але і кави, який тут подають майже у всіх кафе, особливо в історичному центрі міста. Зробивши замовлення в такому кафе можна вибрати крісло на веранді, на відкритому повітрі і загорнувшись у плед довго милуватися найкрасивішою площею в усьому світі.

Традиції кави у Австрії

Говорити про австрію як про країну, в якій люблять каву, це значить не сказати про неї нічого. Австрійці звели цей енергетичний напій у справжній культ! Час перетворення цієї країни «кавову» можна встановити точно — це був 1683р., коли український козак Юрій Кульчицький відкрив у Відні першу кав’ярню. Саме тоді пити каву стало улюбленим заняттям всього культурного населення країни — артистів, політиків, літераторів і художників.

Тоді всі кав’ярні змагались між собою у розкоші оздоблення, вишуканості обстановки. Меблі з дорогого дерева, начиння, посуд із срібла, красиві вішалки для одягу та дверні ручки. Для тих часів це було дуже незвично. Пізніше у всіх кав’ярнях з’явилися модні стільці з цільного гнутого бука. Тоді вони були у всіх кав’ярнях.

Сучасні віденські кав’ярні зберігають свої традиції з давніх часів, і навіть ті, які відкриваються зараз — суворо дотримуються тих, збережених донині. Внутрішній дизайн, як і раніше розкішний, вони схожі на палаци, які прикрашені кришталевими люстрами та безліччю дзеркал. Офіціанти працюють у смокінгах, а підноси — срібні.

Головною особливістю кав’ярень є те, що атмосфера є головним чинником. Можливість розслабитися, відпочити і відволіктися від суєти особливо цінується в цій країні.

Греція

Каву греки обожнюють нітрохи не менше ніж вино. Напій в цій країні виробляється з дуже давніх часів. Дуже сильно обсмажену каву називається «kafedaki» тут готують традиційно, по-турецьки. Іншими словами помел «в пил», варять у турці за класичним типом, без додавання прянощів, а називається він у них «briki». Подають гарячу, солодку і міцну, обов’язково з водою, яку запивають ароматний напій. У кав’ярнях його можна замовити різної міцності та солодощі.

Кава в Італії

Кава буває різних видів, в залежності від способу приготування, сортів зерен та інших факторів. На сьогоднішній день розрізняють каву класичну, капучіно, еспресо. У приготуванні кави беруть участь різні інгредієнти, які здатні пом’якшити чи посилити насиченість смаку, надати їй неповторний аромат або терпкість. В каву додають і мінеральну воду, і молоко і вершки, і коньяк, і корицю.

Навчитися варити каву вважає своїм обов’язком кожна господиня. Відточуючи свої навички, жінки знаходять максимально підходящий варіант приготування і роблять його неповторним, додаючи все нові інгредієнти.

Для кожної країни характерний свій вид кавового напою. Наприклад, в Італії самим популярним на сьогоднішній день є еспресо. Цей напій підходить для вживання в будь-який час доби, так як допомагає максимально швидко підбадьоритися.
Мабуть, тільки італійці знають секрет правильного приготування, подачі та вживання еспресо. Адже саме італійцем була винайдена кавоварка, і з тих пір все, що стосується кавовій індустрії, — у італійців під контролем.