Кава з Гаїті — дуже якісна, але рідкісна гостя на світовому ринку

Для Гаїті, невеликий республіки, що займається в основному сільським господарством, кава є одним з основних джерел доходу. Кавовим плантаціям тут віддано близько 30 тис. га землі, з яких щорічно збирається до 40 тис. тонн зерен. На півночі держави здійснюється арабіка мокрої і сухої обробки, причому вся вона вважається досить якісною. Для гаїтянської кави властива особлива крепість, а самі зерна є невеликими, мають овальну, з округлими боками форму і характеризуються високою твердістю.

 

Краща гаїтянська кава по праву вважається Гонаїв, отримав своє ім’я за назвою району, в якому вона вирощується. Зерна цього сорту дають густий напій, багатий аромат якого приємними винними відтінками, а післясмак має солодкуватий, трохи віддає динею присмак. Ця кава високо цінується на зовнішньому ринку, але при цьому настільки ж рідко зустрічається на ньому — головним «покупцем» кава у Гаїті ось вже протягом багатьох років є Японія.

 

Кава з Гаїті - дуже якісна, але рідкісна гостя на світовому ринку

 

Ще один, досить відомий сорт кави — Барахона, выращивающийся на південному сході держави. Барахона має глибокий і яскравий смак, в якому присутні відтінки винограду і яблука. Він є дуже насиченим, густим, але при цьому помірно кислим.

 

Завершуючи розповідь про гаїтянську каву, варто зазначити, що в більшості випадків зерна з Гаїті представляють собою абсолютно натуральний продукт, отриманий без використання яких би то не було хімічних речовин, що пояснюється бідністю плантацій, не мають коштів на купівлю синтетичних добрив. В даний час уряд Гаїті намагається розвивати культуру розведення кави, збільшуючи при цьому обсяги поставок зерна на світовий ринок. Однак поки, незважаючи на всі ці зусилля, гаїтянська кава за межами республіки зустрічається у продажу дуже рідко.